Masquefa va commemorar els 30 anys d’ajuntaments democràtics amb un acte institucional en què es van homenatjar tots els regidors i regidores d’aquestes tres dècades.

 El reconeixement va comptar amb les intervencions dels set alcaldes que ha tingut la vila des del 1979. Tots ells van coincidir a destacar la profunda transformació política, social i econòmica. També van posar damunt la taula algunes assignatures pendents. L’acte va comptar amb la presència de la gran majoria d’exregidors i exregidores.

L’actual alcalde de Masquefa, Xavier Boquete i Saiz (CiU), que ocupa el càrrec des del 2007, va recordar que la transformació de Masquefa “no hauria estat possible sense uns homes i dones compromesos a treballar per la vila sense rebre res a canvi”. “Al marge de colors polítics –va afegir- tots i totes han treballat amb un mateix objectiu: servir els vilatans i vilatanes”. Va plantejar el conflicte de les competències i el finançament municipal com dos cavalls de batalla a resoldre, i en va posar d’exemple els serveis sanitaris:. “els ajuntaments, sense tenir la competència i sense recursos, estem fent consultoris mèdics i els estem mantenint”.
 

Francesc Miralles i Mestre (CiU), alcalde del 1979 al 1983, va recordar la “il•lusió” d’aquell primer govern que va posar els fonaments de la democràcia municipal. El primer alcalde de Masquefa des de la recuperació dels ajuntaments democràtics va destacar especialment tres actuacions d’aquell govern: “la lluita per resoldre l’abastament d’aigua”, “la tasca per donar a conèixer la nostra cultura i la nostra llengua”, i “l’elaboració del Pla General”.
 

Joan Martínez Reche (PSC), alcalde del 1983 fins al 1988, va afirmar que “tots els regidors i regidores hem aportat el nostre granet de sorra per consolidar la democràcia”, alhora que va subratllar que “avui celebrem els 30 anys d’ajuntaments democràtics, però hi haurà els 30 anys i un dia, i dos dies, i tres… i s’ha de continuar treballant”.
 

El també socialista Josep Duran i Gálvez, que va prendre el relleu de Reche a l’alcaldia, un any després de les eleccions del 1987, i va ser alcalde fins al 1991, va agrair “el reconeixement als 65 homes i dones que en aquests trenta anys han dedicat part del seu temps a servir els masquefins i masquefines, tots amb la voluntat de fer, encara que des d’opcions democràtiques diferents, una Masquefa millor”.
 

Josep Julià Càlix (CiU), alcalde del 1991 fins al 1996, va voler agrair “la tasca i la dedicació” de tots els qui van formar part de l’Ajuntament aquest anys. Com Reche, Càlix també va vèncer a les urnes en dues eleccions encara que l’any 96 va cedir l’alcaldia al seu company Manel Ferrer i Peixó (CiU).
 

Ferrer va subratllar “el coratge dels qui es van presentar a les eleccions del 1979 i també als qui els van precedir i no van tenir un paper gens fàcil”. Va aprofitar l’ocasió per reclamar el canvi “d’una llei electoral que no funciona”.
 

Teresa Estruch i Mestres (PSC), alcaldessa durant dos mandats (del 1999 al 2007), va mostrar la seva satisfacció “per haver posat un granet de sorra en la consolidació dels ajuntaments democràtics”. Va apuntar tres assignatures pendents: la conciliació entre l’exercici de la política i la vida familiar, la incorporació de les dones en càrrecs polítics de responsabilitat, i l’apropament de la política als vilatans.
 

Durant l’homenatge es va fer un especial reconeixement als dos regidors que ja han mor, Lluís Raventós i Bonet i Joan Isart i Sabi, representats pels seus familiars. A tots els regidors i regidores se’ls va lliurar un clauer amb l’escut de l’Ajuntament de Masquefa.