Masquefa se sumarà, un any més, a la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. Ho farà la vigília, el dijous 10 de setembre, amb una programació d’activitats festives i reivindicatives promogudes des del teixit associatiu, obertes a tothom, i que compten amb el suport de l’Ajuntament.

Ofrena floral al monument d’homenatge als fets de 1714
La programació començarà a 2/4 de 9 del vespre amb una ofrena floral de la Vila de Masquefa al monument en record dels fets de 1714 aixecat al Passeig Onze de Setembre que es va inaugurar ara fa justament un any (a la carretera d’entrada al municipi per Can Massana).

Tots els vilatans que vulguin podran apropar-s’hi i deixar-hi flors en memòria de tots aquells que van donar la vida en defensa dels drets dels catalans durant el llarg i terrible setge que va patir la ciutat de Barcelona ara fa tres-cents anys. L’ofrena la podrà fer qualsevol representant d’institucions, entitats, ens públics i partits, així com tots els particulars que ho desitgin.

Concert de música per a cobla i poètica catalana
A més, a partir de 3/4 de 9 del vespre, al mateix Passeig Onze de Setembre tindrà lloc un concert commemoratiu organitzat pel Club Excursionista Anoia. L’acte comptarà amb una de les millors formacions musicals en aquest gènere, la Cobla La Principal del Llobregat. També hi podrem sentir les veus de diversos masquefins recitant poemes.

En el concert s’hi presentaran obres patriòtiques, entre les quals n’hi haurà dues del mestre Enric Morera i Viura, coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement: ‘Catalunya’ i ‘La Santa Espina’.

Pel que fa a la part poètica, podrem escoltar, en la veu de diferents vilatans, obres de diferents estils i d’autors tan variats com Àngel Guimerà o Lluís Llach. També destacarà la peça ‘Canigó’, en què es representaran una sèrie de fragments musicals i poètics de l’obra de Mossèn Cinto Verdaguer adaptats per a l’ocasió.

El punt final el posarà l’emotiu cant d’‘Els segadors’, l’himne nacional de Catalunya, i el repartiment als assistents de coca i cava de producció local.

L’acte compta amb la col·laboració de l’emissora municipal Ràdio Masquefa (91.6 FM).

IV Marxa de Torxes per la independència i concert
Un altre dels actes previstos per al dijous 10 de setembre serà la Marxa de Torxes per la Independència, organitzada per la Comissió Onze de Setembre, integrada per l’Alzinar, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Ateneu Popular, la Colla de Ball de Bastons, la Colla de Geganters i Grallers i els Pixafocs i Cagaspurnes.

A partir d’1/4 de 10 de la nit es farà la plantada dels gegants davant de la senyera del mateix Passeig Onze de Setembre i la venda de torxes. Una hora després, a 1/4 d’11 de la nit, una vegada finalitzat el concert, es farà una ballada de gegants i bastoners i l’encesa de torxes per iniciar la marxa. El recorregut serà el següent: C/ Major – C/ Sant Antoni – Av Catalunya – C/ Xic de l’Anyé – C/ Major – C/ Montserrat – Passatge dels Bastoners – Plaça de l’Estació.

Un cop a la plaça, a les 11 de la nit, podrem gaudir del ball dels gegants i els bastoners i d’una cremada de la colla de diables. Mitja hora més tard, a 2/4 de 12, es llegirà el manifest i començarà un concert de versions amb Generació 3 que tancarà els actes de la Diada a Masquefa.