L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, demana a l’alcalde dels Hostalets que convoqui amb caràcter d’urgència una reunió dels quatre municipis afectats pel projecte d’ampliació de l’abocador “per consensuar una posició comuna que sigui beneficiosa per al territori”.

Així ho va explicar en el ple municipal d’aquest dijous, en què Boquete també va recordar que l’alcalde dels Hostalets, Jordi Calpe, ja es va comprometre a organitzar aquesta trobada entre els ajuntaments en la reunió que dilluns passat va mantenir amb els veïns per informar-los de la situació de l’abocador.

Boquete afirma que, tot i que l’ampliació és una decisió del Govern català, els quatre municipis afectats -els Hostalets de Pierola, Masquefa, Piera i Esparreguera- “tenen molt a dir en un projecte tant seriós com aquest”.

L’Ajuntament no tenia constància del projecte d’ampliació

L’alcalde de Masquefa també va subratllar que l’Ajuntament no tenia cap notícia del projecte d’ampliació quan, ara fa un mes, va signar un conveni de col·laboració amb l’empresa de l’abocador i la Generalitat de Catalunya. Boquete va dir que se sent “estafat i enganyat” perquè molt pocs dies després de signar l’acord s’hagi fet pública la intenció de la Generalitat d’ampliar l’abocador.

El conveni entre l’Ajuntament de Masquefa, l’empresa de l’abocador i l’Agència Catalana de Residus de la Generalitat estableix mesures per minimitzar l’impacte ambiental de l’abocador, i també diverses compensacions econòmiques per a Masquefa per les molèsties que ha hagut de suportar durant tots aquests anys a causa d’aquesta instal·lació.

L’alcalde va voler deixar clar que el conveni “no fa cap menció a cap ampliació”, ni tampoc “no obliga a res a l’Ajuntament, que pot emprendre totes les mesures que consideri oportunes per defensar els interessos del territori i dels vilatans i vilatanes”.

En el ple municipal, la portaveu del grup socialista, Teresa Estruch, també va afirmar sentir-se, “en certa manera, enganyada”. El grup socialista va proposar replantejar el conveni perquè entén que “ara la situació ha canviat molt”.

El conveni es va aprovar fa un mes amb el vot favorable de tots els partits de l’Ajuntament: CiU i PP, al govern, i PSC, ERC i l’Entesa per Masquefa, a l’oposició.

El projecte de la Generalitat preveu ampliar can Mata de manera que s’hi puguin abocar 3,6 milions de tones més de residus. A la pràctica això significaria gairebé doblar la capacitat de l’abocador, que ara és de 4,5 milions de tones.

Per fer-ho possible, el projecte proposa incrementar l’abocador en 4 hectàrees més, i també abocar entre 5 i 10 metres més d’escombraries sobre les onze hectàrees que ocupa actualment.