El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí va ser dimecres a Masquefa per visitar el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, el CRARC. El conseller va poder conèixer així de primera mà el dia a dia d’aquest equipament, l’únic especialitzat en la recuperació d’amfibis i rèptils que hi ha a l’Estat i un dels dos en funcionament a tot Europa.

Pelegrí, que va estar acompanyat del director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, va destacar la “important funció social i de país” que desenvolupa el CRARC en un triple vessant: la rehabilitació de fauna autòctona per retornar-la al seu hàbitat natural, l’acollida de fauna exòtica salvatge que és abandonada pels seus propietaris, i la labor d’educació i sensibilització. El centre rep anualment més de 15.000 visites, entre escoles i famílies.

Conveni de col·laboració
El conseller, que va recórrer les instal·lacions acompanyat de l’alcalde, Xavier Boquete, i altres regidors del Consistori, va aprofitar la visita per refermar el compromís de la Generalitat amb el CRARC. De fet, Generalitat i Ajuntament estan ultimant un conveni de col·laboració que regularà i incrementarà els ajuts i el suport de l’administració catalana al funcionament del centre.

Impulsat per l’Ajuntament l’any 1992, el CRARC es dedica a la rehabilitació de fauna silvestre autòctona per retornar-la al seu hàbitat natural. Però any rere any hi arriben també molts exemplars de fauna exòtica salvatge que són abandonats pels seus propietaris o bé comissats pels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, les policies locals o els agents rurals. Actualment, dels gairebé 1.800 exemplars que hi ha al CRARC, la gran majoria, quasi 1.400, són de fauna exòtica. Aquestes espècies s’han de quedar de per vida al centre, ja que alliberar-les suposaria una gran amenaça per a l’ecosistema i causaria l’extinció d’espècies autòctones. A aquests animals salvatges, el CRARC els proporciona les condicions idònies per viure en captivitat: l’alimentació, les cures veterinàries, i la recreació de les condicions dels seu hàbitat originari.

El centre destaca també per la labor educativa que realitza amb les visites d’escoles i famílies, així com per la seva tasca d’investigació: ha fet nombrosos treballs de recerca que han generat ponències en congressos i articles en prestigioses revistes científiques.

Més enllà de les despeses de funcionament, l’equipament funciona gràcies a un projecte d’autoempresa que no comporta cap cost a l’Ajuntament. Els treballadors del CRARC generen els seus sous amb els cursos i ponències que imparteixen, els projectes de conservació i els ingressos de les visites.