Tècnics del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i membres del Cos d’Agents Rurals del Baix Llobregat van alliberar el dia 7 d’abril 15 exemplars de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) al riu Llobregat, a l’alçada d’Olesa de Montserrat.
 
Els exemplars van ser recuperats a les instal.lacions del CRARC l’últim trimestre de l’any passat. Les tortugues van passar el període hivernal en aquaterraris de manteniment. La rehabilitació d’alguns dels exemplars va comportar la fixació de la closca amb pròtesis de fibra de vidre, a causa de les fractures obertes que presentaven. Els traumatismes a la closca són les lesions més habituals en les tortugues de rierol que ingressen al CRARC
 
L’any 2008 van ser alliberades 100 tortugues de rierol ( 69 a les Reserves Naturals del Prat de Llobregat i 31 al riu Llobregat). Aquest any totes les tortugues que siguin recuperades al CRARC s’alliberaran a diferents espais del riu Llobregat compresos entre Olesa de Montserrat i Martorell.
 
La tortuga de rierol és l’espècie de queloni amb més presència a Catalunya. La podem trobar a rieres, rius, embassaments o basses. Actualment s’observa un augment de la seva distribució geogràfica. La millora de la qualitat de l’aigua i dels cursos fluvials arreu del territori ha contribuït a l’expansió de les tortugues. En els darrers cinc anys el Centre de Recuperació de Rèptils i Amfibis de Catalunya ha contribuït a augmentar la seva presència amb l’alliberament de 481 exemplars.