La nova Biblioteca Municipal de Masquefa celebra aquest mes de gener el seu primer aniversari amb una programació especial.

D’una banda, fins al 31 de gener s’hi pot visitar l’exposició ‘365 dies de Biblioteca, primer aniversari’. Els visitants hi trobaran àmplia informació, documentació i imatges sobre l’activitat més destacada d’aquest equipament en el seu primer any en funcionament, temps en què s’ha consolidat com un centre per a la lectura i l’estudi i s’ha convertit en motor de l’activitat cultural a Masquefa. La mostra es pot visitar en l’horari habitual de la Biblioteca, de dilluns a divendres, de 15.30h a 20.30h, i dimecres i dissabte als matins, de 10h a 13.30h.

També en el marc del primer aniversari, la Biblioteca acollirà el dilluns 23 de gener la presentació del llibre ‘Bon cop de falç’, de Ramon Gasch i Andreu González, obra guanyadora del Premi Néstor Lujan de novel·la històrica. La presentació tindrà lloc a les 19h a la Sala d’Actes.

‘Bon cop de falç!’ és una història amb acció i sang protagonitzada per Joan Martí, marcat per la Guerra dels Segadors. Escrita a dues mans, el jurat del Premi Néstor Luján va valorar especialment el ritme àgil i el rigor històric de l’obra, que es desenvolupa al llarg del conflicte bèl·lic dels Segadors, entre els anys 1640 i 1652. De fet, el títol de la novel·la és el mateix de la tornada de l’himne oficial de Catalunya, ‘Els Segadors’, i fa referència a la necessitat de tallar en sec amb les injustícies.

Es tracta d’un esdeveniment històric molt poc tractat en la literatura, a diferència del que passa amb altres com la derrota catalana de 1714. ‘Bon cop de falç!’ s’inicia amb l’exèrcit castellà sotmetent la masia de Joan Martí, veí del municipi de Santa Maria de Palautordera, a la comarca del Vallès, a mitjans de 1640.

A la novel·la també es narra l’explosió de la revolta a Barcelona, el cruent setge de Cambrils o la batalla de Montjuïc, en la qual l’exèrcit castellà va ser derrotat, provocant la victòria franco-catalana i la retirada de les tropes de Felip IV a Tarragona.

D’altra banda, el divendres 27 de gener, a les 18h, es farà una nova sessió del Club de Lectura, que en aquesta ocasió comentarà el llibre ‘El lector’, de Bernhard Schlinck.

Per al dissabte 28 de gener, a les 12 del migdia, la Biblioteca ha organitzat una sessió de L’Hora del Conte per a tota la família. Anirà a càrrec de Sandra Rossi, amb el conte ‘Els contes del compte Lletraferit’.