La catorzena edició dels Premis Joan Coromines –el reconeixement que la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) atorga a persones i col·lectius que destaquen pel seu compromís en la normalització de la nostra llengua, cultura i nació- ha guardonat la filòloga i lingüista masquefina Carme Junyent. Els organitzadors del premi li han volgut reconèixer, així, el seu dilatat compromís per la llengua i la seva perseverança en la defensa d’unes polítiques lingüístiques per al país.

El lliurament dels premis va tenir lloc, dissabte passat, 16 de maig, al Casal d’Olesa de Montserrat, en un acte que va ser conduit pel periodista Albert Galceran. En aquesta catorzena edició també han estat premiats la companyia de teatre Dagoll Dagom, l’escriptor i enigmista Màrius Serra, el Moviment Franjolí per la Llengua i el Casal d’Olesa.

Professora de lingüística a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, Carme Junyent es va doctorar amb un estudi sobre les llengües bantu. Ha centrat la seva recerca en l’àmbit de les llengües amenaçades, l’antropologia lingüística i les llengües de la immigració a Catalunya. També és membre fundador del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), a qui dissabte va voler dedicar el Premi Joan Coromines. També va formar part del comitè científic de la Declaració Universal de Drets Lingüístics de l’any 1996.

Entre les seves obres, destaquen ‘Les llengües d’Àfrica’ (1986), ‘Les llengües del món’ (1989), ‘Vida i mort de les llengües’ (1992), ‘Estudis africans’ (1996) i ‘La gimcana de les llengües’ (2002), entre altres.

A més del lliurament dels guardons, en l’acte celebrat dissabte al Casal d’Olesa, el president de la Fundació Institut Nova Història, Albert Codinas, va pronunciar la conferència ‘La llengua catalana, històries de distorsió i manipulació’.

També es va presentar el Manifest del Correllengua 2015, redactat per Salvador Cardús, i es va escollir la imatge del Correllengua a partir de les propostes presentades al concurs de cartells.

L’actuació del grup de música tradicional Ballaveu va posar el punt final a la vetllada.