La Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Sobirà i Roca, va visitar dijous 18 de febrer el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, el CRARC. L’ajuntament de Masquefa reclama al govern català una contribució econòmica que ajudi a finançar les despeses de manteniment del centre, l’únic equipament d’aquestes característiques que hi ha a l’Estat i un dels pocs que existeixen a tota Europa. Sobirà, que va recórrer les instal•lacions acompanyada de l’alcalde, Xavier Boquete i del tercer tinent d’alcalde, Enrique Gómez, va poder comprovar, de primera mà, la important funció de país que du a terme el centre.

Poc abans de visitar el CRARC, l’alcalde va acompanyar la Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, per veure el desenvolupament de les obres al sector del nou polígon industrial de Can Bonastre, zona on s’instal•larà l’empresa Carreras. En aquest espai, Carreras farà una nau dedicada a la logística amb una parcel•la de 110.000 m2 i la construcció d’una superfície de 57.000 m2.

Durant la trobada, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, també va explicar a Sobirà el problema que té la vila amb les males olors provocades per l’abocador de Can Mata i l’Ecoparc4 i de l’acord a què ha arribat amb els alcaldes de Collbató i Esparreguera per demanar el tancament de l’abocador de Can Mata.

El CRARC fa una funció de país

Impulsat per l’Ajuntament des de l’any 1992, el CRARC es dedica a la rehabilitació de fauna silvestre autòctona per retornar-la al seu hàbitat natural. Però, any rere any, hi arriben també molts exemplars de fauna exòtica salvatge que són abandonats pels seus propietaris o bé comissats pels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, les policies locals o els agents rurals.

Actualment, dels gairebé 4.000 exemplars que hi ha al CRARC, uns 1.400 són de fauna exòtica. Aquests exemplars no es poden alliberar, perquè suposarien una gran amenaça per a l’ecosistema. I podrien causar l’extinció de fauna autòctona.

El centre, doncs, desenvolupa una important funció social que va molt més enllà del municipi i de la qual es beneficia el conjunt del país. A aquests animals salvatges, el CRARC els proporciona les condicions idònies per viure en captivitat com l’alimentació, les cures veterinàries i la recreació de les condicions dels seus hàbitats originaris.

El centre destaca també per la labor educativa que realitza amb les visites d’escoles i famílies, així com per la seva tasca d’investigació.

Més enllà de les despeses de funcionament de les que se n’ocupa l’ajuntament, l’equipament funciona gràcies a un projecte d’autoempresa que no comporta cap cost a l’Ajuntament. El personal del CRARC genera els seus propis ingressos amb la impartició de cursos i ponències en congressos, redacció d’articles en prestigioses revistes científiques, realització de diversos projectes de conservació, així com tallers i visites d’educació ambiental al mateix centre.