Masquefa acollirà el nou centre que l’Associació de Pares Igualadins de Nens i Adolescents Subdotats (APINAS) obrirà a l’Anoia per prestar assistència als infants del sud de la comarca i localitats d’altres comarques veïnes, com ara el Baix Llobregat i l’Alt Penedès. APINAS, una entitat sense ànim de lucre que ofereix serveis d’assistència, recuperació i ensenyament a infants subdotats o amb discapacitats transitòries, instal·larà el seu nou centre en un local que li ha cedit gratuïtament l’Ajuntament masquefí.
 
 L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, i el president de la Junta Directiva de l’Associació APINAS, Josep Maria Planas, han signat avui l’acord per a la cessió de l’ús d’aquest local.
Amb la posada en marxa d’aquestes noves instal·lacions, els nens i nenes de Masquefa i la resta de poblacions d’aquest entorn ja no hauran de desplaçar-se fins al centre que APINAS té a Igualada.
 
El gerent d’APINAS, Jordi Aymamí, ha explicat que en l’actualitat una vuitantena de famílies usuàries d’aquest entorn s’han de desplaçar fins a la capital de l’Anoia per rebre aquest servei.
 
Inversió municipal de 55.000 euros
La nova seu d’APINAS al sud de l’Anoia s’ubicarà en un cèntric i emblemàtic edifici situat al carrer Major, 89, de Masquefa. El Consistori està rehabilitant totalment l’edifici per adaptar-lo a les necessitats de les famílies i infants usuaris i dels professionals d’APINAS. L’entitat s’instal·larà a la planta baixa, on disposarà d’un espai de 90 metres quadrats. La previsió és que el nou servei obri portes en el termini d’un mes. La inversió municipal ha superat els 55.000 euros, segons que ha explicat l’alcalde de Masquefa i president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete. També ha explicat que actualment algunes famílies del sud de la comarca van a Martorell per poder rebre aquest servei. En la seva opinió, l’obertura de la nova seu d’APINAS a Masquefa és un exemple “del deure de l’Administració de posar els serveis a prop dels ciutadans i oferir-los serveis de qualitat”.
 
Atenció gratuïta a infants de 0 a 6 anys
Al nou centre de Masquefa APINAS oferirà gratuïtament serveis d’atenció, prevenció i assessorament a nens i nenes de 0 a 6 anys “prioritzant els infants de 0 a 3 anys amb trastorns greus”, segons que ha explicat el president d’APINAS, Josep Maria Planas. Planas ha destacat especialment “la importància de la prevenció i d’oferir serveis a nens i nenes d’aquesta franja d’edat”.
 
Els objectius del servei són la prevenció, la detecció i l’abordatge terapèutic dels trastorns de desenvolupament dels infants durant el creixement i de les situacions de risc social, psicològic i biològic que puguin alterar aquests processos.
 
Concretament APINAS ubicarà al nou centre els Serveis d’Atenció Precoç (SAP) per rebre les consultes de famílies preocupades per algun aspecte del desenvolupament dels seus fills.
 
L’equip interdisciplinari d’aquesta entitat oferirà una atenció integral als nens i nenes amb algun problema que inhibeixi la seva maduració, ja sigui de tipus físic (motriu, respiratori, sensorial) o psicològic o social. L’entitat compta amb un equip integrat per professionals de diverses disciplines, com ara neuropediatres, psicòlegs, treballadors socials, fisioterapeutes i logopedes.
 
APINAS va néixer l’any 1967 i el seu àmbit d’actuació és la comarca de l’Anoia. La seva oferta de serveis abasta un ampli ventall: educatius, residencials, de lleure, d’assessorament i de formació. Ofereix Serveis d’Atenció Precoç des de l’any 82.