Masquefa va commemorar el Dia Internacional de la Dona (que se celebra el 8 de març) amb una àmplia agenda d’activitats lúdiques i reivindicatives que es va allargar durant tota una setmana.

Des de dilluns i fins divendres passat, l’emissora municipal Ràdio Masquefa (91.6 FM) va emetre, en el magazine diari ‘L’Autobús’, diverses entrevistes a dones que han destacat en els àmbits social, polític, comunicatiu, laboral i professional. Van passar pels micròfons de la ràdio la representant de l’associació de suport a dones separades ‘No estàs sola’ Avelina Alonso, la psicòloga i ballarina Ruth Casanovas, l’exalcaldessa de Masquefa i exdiputada al Parlament de Catalunya Teresa Estruch, la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Montserrat Gatell, que va ser entrevistada telefònicament, i la perruquera masquefina Hortènsia Rovira. El director de la ràdio, i les col·laboradores Pilar Irigaray i Laura Barrera, també es van desplaçar fins al estudis de la Cadena SER a Barcelona per entrevistar la periodista Gemma Nierga.

A més, l’emissora va recollir les impressions de quatre emprenedores locals -Mireia Castells (psicòloga), Laia Pascual (psicòloga i coach), Marta Isart (fisioterapeuta) i Marta Vizcaíno (coach)- en relació a la situació de les dones en el món professional i laboral, i també va emetre una taula rodona amb la participació de les maquefines Dora Torres, Juani Martínez i Rosa Pi, que van parlar del paper de la dona al segle XX. El tema va despertar un gran interès i altres oients van desplaçar-se expressament fins als nous estudis de Ràdio Masquefa per poder fer els seus comentaris en directe. L’emissora va emetre també el manifest institucional del Dia de la Dona.

També va ser molt participada la xerrada-taller que la ballarina i psicòloga Ruth Casanovas va fer dimarts a la Biblioteca, i en què va desgranar algunes claus per aprendre a estimar-se.

A més, l’agenda organitzada per l’Ajuntament amb motiu del Dia de la Dona va incloure, divendres, una sessió de cinefòrum a la Biblioteca amb la projecció de la pel·lícula ‘La bicicleta verda’ (2012, Haiffa Al-Mansour, Aràbia Saudí). El film mostra el dia a dia d’una nena de 10 anys, la Wadja, que viu en una societat radicalment tradicional on coses tan quotidianes com anar en bicicleta li estan prohibides. La temàtica va motivar un animat debat posterior –moderat per Joan Millaret- entre el públic assistent.

La programació es va tancar dissabte amb un curs de defensa personal per a dones a la Sala Polivalent, impartit pel caporal de la Policia Local de Santa Margarida i els Monjos Antonio Flores. Aquest especialista va proporcionar a les assistents alguns consells per a la seva seguretat personal, els quals van poder posar en pràctica mitjançant diversos exercicis que simulaven situacions de risc.

Encara amb motiu del Dia Internacional de la Dona, la Biblioteca de Masquefa acull durant tot aquest mes de març l’exposició ‘Grans autores’, dedicada a reconegudes escriptores.