Més de 300 persones van omplir, diumenge, la Sala Polivalent de la Rogelio Rojo per assistir a l’emotiu homenatge que es va fer al músic, instrumentista i director d’orquestres i corals Josep Mata, conegut popularment com el Mestre Mata. Durant l’acte es va presentar la biografia “Josep Mata i Balart, músic i ceramista”, una publicació escrita pel masquefí Jordi Tomàs i Elías i editada per l’Ajuntament de Masquefa i que recull la vida i obra d’una de les figures culturals més destacades del municipi i la comarca.

Visiblement emocionat, el Mestre Mata va veure com la Sala Polivalent s’omplia de components i excomponents de la Coral l’Alzinar de Masquefa i l’Orquestra Triomfal d’Igualada, així com d’altres formacions que també ha dirigit amb la seva batuta durant la seva llarga trajectòria en el món de la música. A més, nombrosos vilatans i vilatanes van desafiar la inensa pluja que va caure durant l’acte i van dirigir-se a la Rogelio Rojo per seguir també el reconeixement al Mestre Mata.

Presentat per Jaume Nonell, escriptor, estudiós i promotor de la música de cobla, l’homenatge, que encetava els actes de celebració de la Diada de Sant Jordi, va repassar alguns dels capítols clau de la trajectòria vital i artística del Mestre Mata mitjançant un àudiovisual amb les fotografies que il·lustren la biografia. Nonell també va fer referència a una altra de les aficions artístiques del músic, la de ceramista.

Actuació magistral del Mestre Mata

Un dels moments més emotius es va produir quan el Mestre Mata va pujar a l’escenari per regalar als assistents una magistral actuació pianística. El públic, dempeus, va agrair-ho amb una autèntica ovació. També va ser especialment aplaudida l’actuació de la Coral l’Alzinar. Dirigits pel Mestre Mata, els cantaires masquefins van tancar l’acte interpretant la popular havanera “La gabina”. La presentació de la biografia del Mestre Mata va comptar igualment amb l’actuació del clarinetista Albert Tomàs i el pianista Àlvar Jaime.

L’homenatge va comptar també amb l’assistència de l’autor de la biografia, els regidors de l’Ajuntament de Masquefa, encapçalats per l’alcalde, Xavier Boquete, i els representants de les dues institucions que han col·laborat en l’edició de la biografia: Pere Bosch, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Piera (localitat natal del músic), i Àngels Bergán, en representació de Caixa Sabadell. Tots ells van coincidir a elogiar la tasca cultural i el vessant humà d’una de les figures que va contribuir decisivament a la recuperació del cant coral a casa nostra.

Al final de l’acte es va obsequiar el Mestre Mata i les persones i entitats col·laboradores amb una original ceràmica amb forma de teclat, així com amb una reproducció en miniatura d’un piano, feta també de ceràmica. Durant l’homenatge els assistents també van poder adquirir exemplars de la biografia, que té un preu de 5 euros.