La segona edició de Fira Futur i la Setmana de l’Escola a la Feina ha tornat a ser un èxit. Unes 400 persones han visitat aquest any la segona edició de la fira, un centenar més que el 2007. La mostra, que es va inaugurar dimarts i va tancar portes dissabte, ensenya als joves, els seus familiars i els professionals de l’orientació les sortides educatives i laborals a les quals es pot accedir una vegada s’ha acabat o deixat l’ESO.
Visites d’instituts
Una de les novetats més destacades d’aquesta segona edició han estat les visites que gairebé 200 alumnes d’instituts de Masquefa, Igualada i Martorell han fet a Fira Futur, fruit d’una de les demandes que l’Ajuntament va rebre el primer any. Aquestes visites “han permès als joves ser atesos de manera personalitzada i rebre àmplia i detallada informació”, segons que explica la tècnica d’Educació de l’Ajuntament de Masquefa, Lourdes Bosch.
D’altra banda, divendres a la tarda i dissabte al matí Fira Futur es va obrir a tots els joves en general i als seus familiars. Això els va permetre poder aprofundir en la formació que més els interessava. Fira Futur va comptar amb la presència d’una quinzena de centres de formació diversa, mentre que uns altres deu centres més van informar de la seva oferta mitjançant el punt d’informació de la fira.
A més de l’augment de visitants, en aquesta segona edició també s’ha incrementat el nombre de professionals que hi ha assistit, alguns d’ells vinguts d’arreu de Catalunya. Aquest fet evidencia que Fira Futur comença a ser un referent en aquest àmbit.
A més de conèixer els recursos i serveis educatius i laborals que existeixen a Masquefa i als municipis del seu àmbit d’influència, els visitants de Fira Futur també es van poder informar de les ofertes de tot el país en el punt d’autoconsulta de la fira. Aquest punt estava equipat amb ordinadors amb connexió a Internet per poder accedir al cercador de la Generalitat. També van poder informar-se de l’oferta de tot el país gràcies a l’exposició itinerant de la Diputació de Barcelona “Després de l’ESO, què…?, que es va instal·lar al recinte de la Rogelio Rojo.
Èxit de la jornada de portes obertes
Fira Futur s’emmarca en una iniciativa més àmplia, la Setmana de l’Escola a la Feina. Així durant tota la setmana es van fer diverses activitats en l’àmbit de la informació i l’orientació. Destaquen especialment les jornades de portes obertes que el divendres van tenir lloc a les escoles Font del Roure, El Turó, l’Escola Bressol i l’Espai de Joc, coincidint amb el període de preinscripcions escolars, i el dissabte al centre tecnològic Masquef@ula. Aquesta iniciativa ha estat molt ben valorada pels responsables dels centres educatius, ja que van ser moltes les famílies que hi van participar.
La Setmana de l’Escola a la Feina i Fira Futur són dues iniciatives del Pla Local de Transició Escola-Treball, impulsat per l’Ajuntament de Masquefa amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de l’Anoia.
En el marc d’aquest pla també s’ha posat en marxa el servei municipal PunTET, que durant tot l’any ofereix informació, assessorament i acompanyament als joves i les seves famílies. En el primer any, el PunTET ha atès 29 usuaris. Una altra de les accions d’aquest pla ha estat l’edició d’una guia, conjuntament amb l’institut, amb tots els recursos educatius i laborals existents en el territori per al curs 2008/2009. També s’ha creat el servei municipal de reforç escolar i tècniques d’estudi, adreçat als alumnes d’ESO i als que preparen les proves d’accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà.
Millorar el nivell d’estudis
La tècnica d’Educació de l’Ajuntament de Masquefa explica que el Pla Local de Transició Escola-Treball persegueix diversos objectius: disminuir els fracassos escolars i aconseguir millorar l’èxit escolar, millorar la qualificació i el nivell de la formació perquè cada vegada més masquefins i masquefines tinguin estudis mitjans o superiors, i afavorir la inserció social i laboral dels joves.
Per aconseguir aquests objectius hi ha quatre pilars imprescindibles: que es respectin les decisions dels joves, que les famílies acompanyin els joves en la seva presa de decisions, que tots els professionals treballin en la mateixa direcció, i que totes les administracions implicades hi apostin decididament i hi aportin els recursos necessaris.
L’Ajuntament de Masquefa ja treballa per introduir, l’any que ve, novetats que permetin millorar la Setmana de l’Escola a la Feina i Fira Futur. En aquest sentit, cal destacar que els organitzadors van lliurar a tots els assistents una enquesta de valoració per recollir les seves impressions i propostes.