La primera Jornada CTC va superar dimecres, les millors previsions, amb 85 assistents al Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa. Organitzada per l’Ajuntament, la iniciativa pretenia donar a conèixer les dues grans raons de ser del centre: d’una banda, els recursos i serveis que posa a disposició del teixit empresarial; d’altra banda, les innovadores eines TIC que ofereix a les persones amb discapacitat.
Resultats immediats
La jornada va complir amb escreix els seus objectius. L’endemà mateix tant diversos empresaris com col•lectius que treballen amb persones amb discapacitat ja van sol•licitar les instal•lacions o serveis del Centre Tecnològic Comunitari.
Injecció d’optimisme
Al matí, emprenedors i empresaris van tastar alguns ingredients per cuinar la recepta contra la crisis. Ho van fer de manera pràctica: gràcies a cinc ponents que van explicar, en primera persona, experiències empresarials concretes i concises que conviden a l’optimisme.
Aquestes exposicions van proporcionar als assistents consells de gran utilitat per buscar noves oportunitats en temps de crisi i per respondre alguns dels interrogants que planteja l’inquietant panorama actual.
Crisi=perills + oportunitats
El reconegut economista Jordi Balsells, director general de Sita Murt, empresa que acumula èxits en un sector en davallada com el del tèxtil i la moda, va recordar que la crisi “amaga perills, però també oportunitats” i va instar el teixit empresarial a canviar el xip per fer front als nous reptes d’un món en constant procés de canvi.
De la microempresa a la multinacional
Posteriorment els emprenedors i empresaris van poder prendre bona nota de l’experiència de quatre projectes empresarials de tipologies molt diferents, des de la microempresa fins a la gran multinacional, passant per la petita i la mitjana empresa.
El primera a intervenir va ser el director d’Expansió a Catalunya d’ALDI Supermercats, Juan Carlos Frean, qui va destacar la importància de la cooperació entre els sectors públic i privat per fer realitat projectes que creïn ocupació i riquesa. Va afirmar que la implicació de l’Ajuntament ha esta clau perquè aquesta multinacional alemanya del sector de la distribució hagi instal•lat a Masquefa un nou centre de distribució que generarà 200 llocs de treball.
Jaume Arnal, conseller delegat de TCN, empresa dedicada al sector immobiliari i a les solucions informàtiques, va explicar alguns del projectes que han impulsat arreu del món, mentre que Joan Costa, president de la Comissió TIC Anoia, que agrupa empreses de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la comarca, va destacar la importància de les TIC a l’hora d’innovar i donar valor afegit als projectes empresarial per buscar noves sortides.
Finalment, Álvaro Pérez, gerent de l’empresa TDE Gamper Sport, dedicada a la formació per a entitats esportives, a l’organització de jornades per promoure els valors de l’esport i a la distribució d’equipaments esportius i materials de seguretat, va fer un símil entre l’esport i el món empresarial. Va afirmar que les noves oportunitats passen per aplicar a l’empresa valors esportius com ara la formació d’equips competitius.
Les TIC a l’abast de tothom
A la tarda el CTC va respirar també optimisme. Escoles, tallers i entitats van conèixer i van experimentar amb diverses eines accessibles que trenquen barreres i garanteixen que les persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial tinguin accés a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.
Els assistents van seguir una videoconferència dels guanyadors del Premi Millor Blog Catalunya, Carlos García i Pedro Cabanes. Aquest blog recull les diverses eines TIC accessibles per a persones amb discapacitat.
A més, Luís Felipe Matas, de la Fundació FESOCA, va explicar el projecte d’intèrprets on line SIGTHOS. Es tracta d’una plataforma d’interpretació de la llengua dels signes on line, que permet a les persones sordes disposar les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any d’un intèrpret on line que els ajuda a fer les gestions diàries per exemple davant administracions o d’altres serveis públics com ara els centres sanitaris. Aquest serveis només han de disposar d’un ordinador i una webcam per permetre a les persones sordes comunicar-se amb el seu intèrpret on line.
El pioner material tecnològic adaptat del CTC
La jornada CTC es va tancar amb una demostració pràctica de les innovadores eines accessibles de les quals disposa el centre tecnològic, a càrrec de BJ Adaptacions i Desenvolupament Comunitari.
Les escoles, tallers i entitats, així com algunes persones amb discapacitat, van poder practicar amb el material tecnològic adaptat a persones amb qualsevol discapacitat física, psíquica o sensorial.
La “I Jornada CTC: Oportunitats davant de la crisi i Accessibilitat i TIC” va comptar amb les intervencions de l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, els regidors de Promoció Econòmica i de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Carles Ventura i Carles Mernissi, i les tècniques municipals Sílvia Mas i Carolina Villanova, que van detallar els recursos i serveis dels quals disposa el CTC tant en l’àmbit del suport a les empreses com de l’accessibilitat i van posar l’accent en la vocació del cenre de donar servei al conjunt de l’Anoia i també a les comarques veïnes.
També van ser-hi present el president delegat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmica de la Diputació de Barcelona, Teo Romero, el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Ramon Felip, i el diputat delegat per a la Societat del Coneixement de la Diputació, Ezequiel Martínez.