Les Jornades ‘Masquefa, per una Vila Educadora’, celebrades els dies 9, 10 i 11 de desembre, en el marc del Projecte Educatiu de Vila (PEV), van registrar una alta participació en totes les sessions. En van destacar sobretot els espais de debat i reflexió que es van crear a partir de vàries ponències entorn a l’educació, des de perspectives tant diverses com ara l’esport, les entitats, les AMPA o les escoles, entre altres, així com la qualitat de les aportacions que van fer ponent i assistents.

Les jornades van consistir en diferents activitats i sessions formatives simultànies entre dijous i divendres, adreçades a tots els agents socials implicats en l’ educació a Masquefa. Dissabte 11, durant el matí, va tenir lloc la cloenda de les jornades. Van obrir aquest espai l’ alcalde i regidor d’ Educació, Xavier Boquete, el regidor de Participació Ciutadana, Jordi González, i el coordinador de l’Àrea d’ Educació de la Diputació de Barcelona, Josep Comas.

També es va projectar un audiovisual que recull les bones pràctiques que duen a terme associacions, escoles, l’Ajuntament i vilatans i vilatanes, amb accions que responen als valors que defineixen el PEV. A més, el grup impulsor del Projecte Educatiu de Vila va presentar el document inicial, que ha de concretar la vinculació de les persones i l’administració amb la declaració “Per una educació al servei de la gent de Masquefa”. Aquesta declaració recull les 6 idees clau que defineixen el PEV, i que creiem que la gran majoria de masquefins i masquefines comparteixen. Per això és demana l’ adhesió, a aquesta declaració, de tothom que comparteixi els valors que impulsa.

Podreu trobar tota la informació de les jornades i el document d’adhesió al PEV al bloc http://pevmasquefa.blogspot.com.

 

10 idees clau sobre les jornades

Les Jornades ‘Masquefa, per una Vila Educadora’ van permetre arribar a diverses i importants conclusions, entre les quals destaquen:

1. És fonamental que la formació en TIC arribi a tothom per a lluitar contra la fractura digital, i que tothom tingui l’oportunitat de formar part del món virtual.

2. No s’ha de prohibir l’accés a Internet als infants i als joves, però sí educar perquè el menor en faci un bon ús.

3. El fet que diverses entitats treballin en un mateix projecte i envers a un objectiu comú fa que es coneguin diversos punts de vista, s’arribi a més gent, i els resultats siguin més rellevants.

4. Quan una vila, poble o ciutat fomenta la participació ciutadana fomenta una implicació activa de la ciutadania.

5. L’esport és un espai de captació de valors: sentiment de pertinença, respecte, responsabilitat, constància, treball en equip, esforç…

6. L’ infant es forma com a esportista però també com a persona.

7. Tots formem part d’un sistema, d’una xarxa de relacions: família, escola, amics, mitjans de comunicació, història personal…. Tot està relacionat amb tot, no podem veure la persona només des d’ una part del sistema.

8. És important donar a conèixer i posar en valor les experiències i projectes que des del municipi ja es porten a terme envers a l’educació, tant des de l’Ajuntament com des de les escoles, les entitats, la ciutadania.

9. El fet de participar en espais en què es posa a debat i reflexió l’educació dóna forces a tots els agents per seguir treballant per a aconseguir una Vila Educadora, i que tots i totes ens sentim orgullosos de ser de Masquefa.

10. El fet de no sentir-te sol en aquest camí i veure que el construïm junts és fonamental.