Vint persones van participar en la doble sessió de recerca de feina que l’Ajuntament va organitzar el 25 de febrer específicament per a professionals de la construcció que es troben en situació d’atur. L’activitat va permetre conèixer les diferents casuístiques i dificultats amb què aquestes persones topen a l’hora de tornar a accedir al mercat de treball, així com també recollir les seves demandes per tal de dissenyar noves accions de suport per a aquest col·lectiu.
De fet, arran de la trobada ja es va fer una segona sessió per ensenyar a alguns d’aquests participants a buscar ofertes de formació ocupacional mitjançant el cercador de la Generalitat i, d’aquesta manera, tenir l’oportunitat de diversificar els seus currículums i adquirir experiència.
També s’organitzarà un curs de tècniques de recerca de feina exclusiu per a extreballadors del sector de la construcció, un dels més castigats per la crisi i l’atur. Un altre objectiu a mig termini és constituir un grup de recerca específic en què aquestes persones puguin compartir les seves experiències i el procés de recerca d’un lloc de treball, amb el suport de la tècnica d’Ocupació de l’Ajuntament, i fer així un major seguiment de la seva situació.
En aquesta primera sessió, que va ser molt interactiva, es van analitzar els principals handicaps amb que es troben els extreballadors de la construcció durant el procés de recerca. L’edat de bona part dels qui busquen feina (entre 40 i 55 anys) i la manca de formació reglada o acadèmica es van presentar com a principals inconvenients.
També es va fer referència a altres factors que dificulten la inserció en el mercat laboral, tant de tipus externs -com ara la manca d’ofertes- com de tipus personal -com per exemple la necessitat de continuar fent formació complementària i de formar-se també en altres perfils amb més possibilitats d’ocupabilitat, la importància d’adequar l’experiència a les exigències de les noves ofertes laborals, o la importància de teixir una xarxa de contactes professionals, entre altres.