L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va fer dimecres passat un recorregut pel municipi en cadira de rodes, al costat de veïns que tenen afectada la seva mobilitat. D’aquesta manera, es va voler posar en la pell d’aquest col·lectiu, i “comprovar, en primera persona, i sobre el terreny, els obstacles i les dificultats reals –moltes d’elles ignorades per la resta de vilatans- amb què topen els usuaris de cadires de rodes en el seu dia a dia”. Va ser un autèntic exercici pràctic, en contraposició a la teoria d’unes normatives de supressió de barreres arquitectòniques que, segons lamenta Boquete, “no sempre es fan des del sentit comú, ni tenint en compte l’experiència ni les necessitats concretes de les persones amb discapacitat”.
En la sortida, que es va allargar tot el matí, l’alcalde va poder recollir les demandes i els suggeriments d’aquests veïns, les quals serviran de base per dissenyar noves millores urbanístiques que permetin fer de Masquefa “una vila amable i accessible també per a les persones que utilitzen cadires de rodes”.
Durant el recorregut es va poder visualitzar, per exemple, com una petita vorada de només 1 centímetre d’alçada es converteix en un enorme obstacle per a una persona en cadira de rodes, amb el risc de bolcar si intenta pujar-hi. També com una vorera no prou ampla impedeix girar i encarar el carrer quan s’acaba de creuar un pas de vianants. O com una pendent massa pronunciada pot provocar que es perdi el control de la cadira.
L’Ajuntament donarà resposta a algunes d’aquestes deficiències prioritzant noves actuacions d’accessibilitat en el pla que està executant per remodelar i millorar diverses places, jardins i carrers del municipi.
Una vila compromesa amb la integració social
D’altra banda, la sortida també va servir perquè aquest col·lectiu pogués conèixer, de primera mà, diverses actuacions que es duen a terme a Masquefa per impedir que la discapacitat acabi sent un factor d’exclusió, així com alguns recursos dels quals disposa el municipi per afavorir la plena integració en la societat, en igualtat de condicions i oportunitats, de les persones amb discapacitat.
L’alcalde i els veïns –que durant el trajecte van estar acompanyats dels membres de Protecció Civil-, van visitar dos equipaments totalment adaptats i accessibles que exemplifiquen aquest compromís del municipi. Primer, van ser a l’escola Font del Roure, on també se’ls va explicar la labor de la Unitat de Suport a l’Educació Especial. Els professionals de la USEE ofereixen als infants amb necessitats educatives especials un acompanyament personalitzat perquè puguin participar de les activitats que es desenvolupen al centre de manera que s’avanci cap a una escola inclusiva. Així es garanteix que puguin aprendre, desenvolupar-se i, en definitiva créixer, al costat dels seus companys.
Després van anar al Centre Tecnològic Comunitari (CTC), on se’ls van mostrar les seves innovadores eines TIC adaptades. Aquestes eines permeten a les persones amb qualsevol tipus de discapacitat, ja sigui física, psíquica o sensorial, navegar per Internet, fer classes, buscar feina o realitzar qualsevol altra activitat conjuntament amb la resta d’usuaris del centre, afavorint la seva total integració.
La convivència que s’estableix en la USEE i el CTC també contribueix a conscienciar la ciutadania i a fomentar la igualtat entre les persones.