El Centre Tecnològic Comunitari va acollir, divendres, l’acte de cloenda del projecte ‘Easy Tablet’, l’innovador programa pilot que es va posar en marxa ara fa un any amb l’objectiu de millorar –mitjançant l’ús de tauletes digitals- les relacions socials de la gent gran que viu en situació d’aïllament rural o bé que pateix barreres de comunicació, evitant així la seva exclusió.
Impulsat per la Diputació de Barcelona, el programa ‘Easy Tablet’ ha comptat amb la col·laboració de Tunstall Televida -l’empresa que presta el Servei Local de Teleassistència a la demarcació de Barcelona-, l’operadora de telefonia Orange, i l’Institut d’Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquesta primera prova pilot hi han participat una trentena d’usuaris –tots ells persones grans que utilitzen el Servei Local de Teleassistència- de diversos municipis de l’Alt Penedès, el Baix Llobregat i l’Anoia, entre aquestes un grup de masquefins. El CTC de Masquefa ha estat la seu del projecte i també n’ha acollit algunes activitats .
Tecnologia al servei de les persones
En l’acte de clausura de divendres, el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, va afirmar que aquesta iniciativa “pionera i innovadora” ha permès comprovar “la utilitat de les tauletes digitals en la millora de la qualitat de vida de les persones que viuen en zones geogràfiques aïllades”, per exemple davant de situacions d’emergència com una nevada.
Oliva va recordar que, gràcies a ‘Easy Tablet’, els usuaris “s’han pogut familiaritzar amb les tauletes digitals, estar més ben comunicats i informats, i motivar-se a sortir de casa i a relacionar-se amb altres persones”. En la seva opinió, aquest programa pilot “és l’inici d’un camí per posar la tecnologia al servei de les persones i crear territoris més intel·ligents, però, sobretot, més inclusius”.
Mitjançant les tauletes Android i iOS que se’ls van proporcionar, els usuaris han pogut fer, de forma senzilla i intuïtiva, trucades i videoconferències i gestionar els seus contactes i la seva agenda (amb alertes de recordatori), a més d’enviar missatges i realitzar activitats d’oci (jocs, vídeos, fotos). El projecte també ha inclòs la figura dels dinamitzadors, que han gestionat les tauletes de forma remota i han penjat documents i vídeos sobre temàtiques d’interès per als usuaris. També els han fet recordatoris d’hàbits saludables i els han informat sobre esdeveniments i activitats socioculturals de l’entorn. Així mateix, els usuaris han pogut accedir a jocs i a exercicis mentals, intercanviar missatges amb altres persones usuàries de la tauleta, els seus contactes o amb el Servei Local de Teleassistència, fer fotos i accedir a la biblioteca fotogràfica on el dinamitzador penjava fotos d’interès.
Tot i les lògiques dificultats inicials, “la gran majoria dels usuaris ha aconseguit dominar la tauleta digital”, segons que va explicar, durant l’acte de clausura, Bianca Ferret, coordinadora de zona del Servei de Teleassistència. També va destacar “els llaços i vincles afectius que s’han creat entre ells”.
Per la seva banda, Raül Gutiérrez, de Tunstall Televida, va posar ‘Easy Tablet’ com a exemple de l’esforç que fan l’empresa i el Servei de Teleassitència “per adaptar-se a un món que canvia molt ràpidament”, i va afegir que el programa ha permès “testar les noves tecnologies i comprovar què cal canviar per adaptar-les a la gent gran”, en referència, per exemple, al volum del so de les tauletes o al tamany de les icones.
Toni Rivero, de l’Institut d’Envelliment de la UAB, va avançar que properament es publicaran els resultats obtinguts en aquesta experiència pilot. En la seva opinió, el projecte “ens ha ensenyat el camí a seguir, i ha demostrat que la tecnologia pot ser amiga de la gent gran i molt útil si hi ha uns professionals que hi aporten continguts”.
Finalment, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va agrair la confiança que la Diputació i la resta de col·laboradors del projecte han dipositat en Masquefa i el Centre Tecnològic Comunitari. Va afirmar que la participació de l’Ajuntament en el programa ‘Easy Tablet’ respon a una doble voluntat. D’una banda, la de “contribuir a millorar la qualitat de vida de la gent gran”. I, d’altra banda, la de “posar el CTC a disposició del país i d’un projecte que va molt més enllà de Masquefa”.