La Festa Major estrenava aquest any nou escenari: a l’aire lliure, situat al rovell de l’ou, i carregat d’història, tradició i simbolisme. I el resultat és que la festa va obrir-se absolutament a tothom, i va ser més participada que mai. Els cèntrics i emblemàtics jardins de la Torre dels Tena –acabats de remodelar per l’Ajuntament precisament per donar millor cabuda als esdeveniments populars, cada cop més multitudinaris- i la plaça de l’Estació van ser un autèntic bullici de gent i d’activitats durant tots els dies de la festa.
El nou marc de la celebració va superar amb nota aquesta primera prova, i l’Ajuntament, després d’escoltar els suggeriments que està rebent dels vilatans, estudiarà ara algunes millores per tal que, l’any vinent, la nostra festa grossa pugui ser encara més participada.
Història, tradició i cultura
Igual que l’escenari, també la programació va apostar, com mai, per la història, la tradició i la cultura. Ho va fer amb novetats destacades com l’exhibició castellera dels Xicots de Vilafranca, que va posar la pell de gallina a la plaça, l’emotiva exposició sobre els 250 anys d’història de ball de bastons a Masquefa o una mostra de pòrtics de Festa Major.
També amb autèntics clàssics com la cercavila -amb els geganters i grallers, els bastoners i els diables recorrent els carrers al costat d’altres colles convidades i sota l’embadalida mirada de petits i grans- i els dos correfocs, l’infantil i l’adult, dels Pixafocs i Cagaspurnes i el seu temible Drac Bufut, a més del sopar de Festa Major, el pregó, les havaneres del grup Bergantí, l’espectacular castell de focs, la mostra de cuina, amb els millors plats dels cuiners i cuineres de Masquefa, o el fabulari.
Menció a part mereix l’ofici solemne de Festa Major, amb la interpretació de la missa de J. Perosi ‘Te Deum Laudamus’ a càrrec de la Coral l’Alzinar, acompanyada de l’actuació de la Colla de Ball de Bastons, i la ballada dels gegants de Masquefa i la seva posterior ofrena floral a la patrona de la vila, Santa Magdalena.
Com no pot ser d’altra manera, en el capítol d’actes tradicionals no hi van faltar tampoc els Montgrins, fidels una vegada més a la seva cita amb Masquefa. La formació de Torroella de Montgrí va visitar-nos per 67è any consecutiu per delectar-nos l’oïda i fer-nos ballar amb la doble ració de sardanes, la serenata, el sarau, la tradicional passada, el concert i el gran concert de Festa Major, i el ball de gala, que va posar el punt final a cinc intensos dies de festa.
Una festa per a tots els públics
El programa de Santa Magdalena –coorganitzat per l’Ajuntament i l’Alzinar, i patrocinat pel Consistori- va incloure activitats per a tots els gustos i totes les edats. Els més petits van gaudir amb els espectacles de La Coloraines Band i Jaume Barri, els jocs tradicionals i els jocs d’aigua de Fefe i Companyia, la festa d’escuma d’Arlequí, i les peripècies circenses del Circ Los. Els més joves van trobar l’excusa perfecta per allargar la gresca fins a la matinada en el concert dels Fugados d’Alcatraz i la posterior disco mòbil.
També van veure sortir el sol les 3.500 persones que van passar per la Nit en Blanc al llarg de sis intenses hores de marxa. La festa, que bat rècords any rere any i s’ha consolidat com l’esdeveniment més multitudinari que se celebra al municipi, va tornar a convertir el pati de La Fàbrica Rogelio Rojo en una original platja plena de persones de totes les edats vestides de rigorós blanc i amb moltes ganes de passar-s’ho bé.
També els esports van ser protagonistes amb el primer Torneig de pàdel de Festa Major, el Bàsquet 3×3 Triples, el Campionat de tir al plat, l’exhibició de taekwondo dels alumnes de l’Alzinar, i el partit de veterans d’hoquei patins.
La Festa Major ens va portar també l’humor i els trucs impossibles del Mag Lari, el torneig de botifarra, els balls de saló dels alumnes de l’Alzinar i el professor Fernando Orihuela, i el veredicte del primer concurs de tapes ‘Fes tapes’, que durant tota una setmana ens va fer llepar-nos els dits amb les creacions de deu restauradors locals. El premi a la millor tapa, d’acord amb les votacions dels concursants, va ser per al Casal l’Alzinar. El masquefí Albert Martínez Silvestre va ser el guanyador del sorteig d’un sopar per a dues persones en el bar guanyador.