Molt bona acollida a la programació organitzada per l’Ajuntament per commemorar el Dia Internacional de la Dona. Durant tota una setmana els masquefins van gaudir d’una àmplia agenda d’activitats a la Biblioteca que van reivindicar el rol protagonista de les dones. També Ràdio Masquefa s’hi va sumar amb un cicle d’entrevistes a dones que destaquen en diferents àmbits, com ara el familiar, el social, l’esportiu, el polític o el professional.
Dilluns la Biblioteca va acollir una xerrada de Marc Guarro sobre la vida i l’obra de l’escriptora Montserrat Roig. A partir del seu darrer llibre –‘Digues que m’estimes encara que sigui mentida’, un recull d’articles de l’autora-, el conferenciant va anar desgranant les reflexions de Roig sobre el seu ofici i la seva condició femenina, així com també l’evolució de la mirada femenina en els darrers segles a Catalunya i com les dones han passat de simples espectadores a protagonistes de la seva història.
Dimarts la Sala d’Actes de la Biblioteca es va omplir de públic que no es va voler perdre la xerrada ‘Com aprendre a estimar-se’. En una sessió molt interactiva i pràctica, la masquefina Ruth Casanovas va explicar com les emocions poden afectar el nostre cos i la nostra salut, i va proporcionar als assistents alguns consells per canviar de xip i afrontar la vida amb una mentalitat positiva.
L’endemà, dimecres, l’escriptora marroquina Jamila Al Hassani també va omplir la sala en la presentació del seu llibre ‘La lluita de la dona bereber’. L’obra, amb un marcat accent reivindicatiu, narra la història de la Sàmia, una noia bereber que viu al nord del Marroc i que és presonera de l’educació humiliant i masclista del seu pare. Quan la Sàmia comprèn que no li serà possible sobreviure en aquestes circumstàncies, i per por de caure en un matrimoni forçat pel pare, decideix fugir cap a les costes espanyoles. Un cop a Espanya, continua la seva lluita per sobreviure en un país desconegut ,regularitzar la seva situació, patir explotació laboral. També coneix dones que han patit la violència de gènere.
Dijous el protagonisme va ser per al cinema. La Biblioteca va acollir un cinefòrum amb la projecció de tot un clàssic, la pel·lícula ‘Criadas y señoras’, i el posterior debat entre els assistents, moderat per Joan Millaret. La cruesa del film va emocionar el públic. Ambientada a la Mississippi dels anys 60, ‘Criadas y señoras’ explica la història d’una jove del sud que torna de la universitat decidida a convertir-se en escriptora. La seva arribada altera la vida de la ciutat i dels seus amics, perquè s’ha proposat denunciar la discriminació racial i entrevistar dones negres que s’han passat tota la seva vida al servei de les grans famílies.
Les activitats del Dia de la Dona a la Biblioteca es van tancar divendres amb la xerrada ‘Masquefines en temps de guerra: 1936-1939’, que encetava, a més, la nova temporada del cicle Cafès amb Història. El cronista masquefí Juli Molano va entusiasmar els assistents amb un recull de fets i anècdotes relacionats amb les dones de l’època, el qual va motivar que algunes de les presents expliquessin també les seves vivències.
De la seva banda, Ràdio Masquefa va emetre de dilluns a divendres un cicle d’entrevistes a diferents dones per recollir els seus punts de vista sobre diversos temes d’actualitat. Dilluns, Ana Fernández i Pilar Irigarai, dues col·laboradores habituals de la ràdio, van parlar del paper de les dones en l’àmbit familiar. Dimarts les protagonistes van ser la perruquera Hortènsia i les esteticistes Mariana i Melani, que van tractar el tema ‘Dones i l’esclavitud estètica’. L’endemà, dimecres, les regidores Rosa Hernàndez i Laia Albiol van debatre sobre el paper de la dona en la política. I dijous, l’Erika, una professora de zumba i de futbol femení va reflexionar sobre el rol de la dona en el món de l’esport. El cicle d’entrevistes es va tancar divendres amb la presència als estudis de la ràdio de quatre dones emprenedores: la coach Marta Vizcaíno, la psicòloga Laia Pascual, la fisioterapeuta Marta Isart, la Laura, que té una barberia, i la Marta, cambrera i sòcia d’un negoci de restauració.