El terrabastall de la sirena de La Fàbrica Rogelio Rojo avisava, divendres, al punt de les 6 de la tarda, a tots els masquefins. Els recordava que començava la festa, tot al contrari del que havia fet en el passat, quan anunciava l’hora d’entrar a treballar. La sirena donava, així, l’emotiu tret de sortida a tres intensos dies en què Masquefa va tornar a celebrar la festa del seu patró, Sant Isidre.
Els primers a gaudir-ne van ser els més petits. Encara ressonava la sirena quan la companyia Ambauka Tunabia els feia xalar amb el seu espectacle ‘Campi qui pugui’. Alguns d’ells havien jugat, ja abans, en el nou parc infantil instal·lat a la Plaça de l’Estació i dedicat als geganters, els bastoners i els diables de Masquefa, amb mobiliari lúdic il·lustrat per la reconeguda ninotaire Pilarín Bayés.
Sense gairebé temps de respirar, l’acció es va traslladar a la Biblioteca, on es va inaugurar l’exposició ‘Handbag’. L’artista Conxi Rubio ens va demostrar que és capaç de transformar un element tan quotidià com la bossa de mà en una autèntica obra d’art. Molts masquefins van admirar les espectaculars escultures de ceràmica a la vegada que escoltaven en directe el grup de rock Metzina.
Ja a punt de caure la nit, la colla infantil dels Pixafocs i Cagaspurnes, els diables de Masquefa, ens van posar la por al cos amb el primer dels dos correfocs de la festa, en què van comptar amb l’ajut de la colla Se me’n refum, els petits diables de Sant Sadurní.
Entre petard i petard, el camp de futbol era l’escenari d’un altra festa, la de fi de temporada de la Lliga d’Hivern 2014-2015, en què l’equip Futset de Piera es proclamava campió de la competició, en derrotar a la final al Soccer Boys de Masquefa. En l’altra competició, la Copa Masquefa, es va imposar l’equip local CTV Yea, que va derrotar els també masquefins Meders.
El primer dia del Sant Isidre 2015 ens reservava encara un dels autèntics plats forts. El Sopar de Faves va omplir la Plaça de l’Estació de veïns que es van llepar els dits amb les faves cuinades per la Dolors Arnau i la Maria José Arango. Després de les postres, es desvetllava la incògnita de la nit: els guanyadors de les Faves d’Argent d’aquest 2015 van ser la Salvadora Bonastre i Llupià -durant 27 anys responsable de la Biblioteca- i Juan Llamas Rabanal -amb pràcticament tota una vida dedicada al FC Masquefa. Després, l’actuació d’Els Pescadors de l’Escala –el grup més antic de l’havanera i cançó de taverna, distingit l’any passat amb la Creu de Sant Jordi- animava la sobretaula.
Als qui mai no troben l’hora d’anar a dormir els quedava encara molta nit per endavant, amb el concert del grup de Munt Band que va omplir de versions, i de gent, la Sala Polivalent, i la posterior empalmada.
L’endemà, dissabte, la Festa de Sant Isidre es despertava amb el tradicional Campionat de petanca, que va reunir 80 participants. La sort va somriure a una dupleta local, la formada pels masquefins Salvador Bermúdez i Ivan Navarrete, que van quedar primers.
Al mateix temps que el trenet començava les passejades per Masquefa carregat d’infants, es posaven en marxa els jocs d’aigua del parc del CAP per estrenar la temporada d’estiu. Per celebrar-ho, un taller ensenyava als nens a fer bombolles de sabó amb diferents eines, xarxes i cordes.
Encara al matí, gaudíem del Campionat de tir al plat, que va comptar amb 10 tiradors. Fernando Álvarez Morales i José Luís Marín Ortega van compartir el primer lloc, amb 23 plats trencats, mentre que Agustí Pérez Gázquez va ser tercer, en encertar 22 plats.
Ja a la tarda, la tradició va ser la gran protagonista amb la multitudinària cercavila amb la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa, la Colla de Ball de Bastons, el Drac Bufut i els tabalers dels Pixafocs i Cagaspurnes al capdavant. Van estar acompanyats de l’Escola de Grallers de Sitges i les colles geganteres de Mediona, Capellades, Sant Joan de les Abadesses, Santa Perpètua de la Mogoda, Lavern, Collbató i Martorell.
Precisament aquesta darrera colla va tenir l’honor, ja a la Plaça de l’Estació, d’apadrinar la nova gegantona de la colla masquefina, la Roser, que va presentar-se en societat per sorpresa. La gegantona està inspirada en la Roser Martí i Torres, una noia nascuda a Martorell i que, tot i ser del bàndol republicà, va venir a Masquefa atreta pel seu amor incondicional pel ferrer masquefí i bandoler carlí Joaquim Pere Pau Marinel·lo i Bonastre, figura que inspira també un altre gegantó de la colla.
Encara amb el sopar al coll, els diables, aquesta vegada la colla adulta, encenien de nou Masquefa amb el seu correfoc, que va donar pas al ball de nit a la Polivalent. L’Orquestra Montecarlo va oferir un ampli repertori on no hi va faltar el tradicional ball de la garlanda.
Diumenge, darrer dia de la festa, la jornada començava amb una multitud d’infants saltant en els inflables instal·lats al jardí del CTC. I al punt del migdia l’església parroquial
de Sant Pere es vestia de gala per celebrar la solemne eucaristia en honor a Sant Isidre, amb La Coraleta acompanyant els cants i amb l’ofrena floral de la Colla de Geganters i Grallers. Abans de dinar, la Cobla Ressò ens regalava encara una ballada de sardanes a la plaça.
Ja a la tarda, Pep Callau i els Pepsicolen feien gaudir petits, i també grans, amb un divertidíssim espectacle itinerant que va sortir de la Plaça de l’Estació i va acabar a La Fàbrica Rogelio Rojo, just en el moment en què el Cor Geriona es disposava a posar el punt final al Sant Isidre 2015 amb un concert que va omplir de gom a gom la Polivalent.