Aquest esdeveniment reuneix una important part del món local europeu per compartir projectes, experiències i coneixements. La delegació també ha tingut trobades d’alt nivell amb la Comissió Europea o la presidència de la Diputació de Barcelona.

L’equip de la regidoria de Planificació Estratègica de l’Ajuntament de Masquefa ha participat en la 22a Setmana Europea de les Regions i les Ciutats. Aquest esdeveniment és la principal cita anual dels municipis, ciutats i regions que organitzen conjuntament la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea i el Comitè Europeu de les Regions. S’ha celebrat entre el 7 i el 10 d’octubre, i promou l’intercanvi de bones pràctiques en l’àmbit de la política regional, l’aprenentatge mutu, la millora de les capacitats i el treball en xarxa entre governs regionals i locals d’arreu de la UE i d’altres regions. Masquefa ha participat com a membre de la Xarxa BELC (Building Europe with Local Councillors)

Durant dos dies la delegació masquefina ha participat en sessions col·lectives a l’Oficina de la Diputació de Barcelona a Brussel·les, la Comissió Europea i en diferents tallers i conferències organitzades en el marc de l’esdeveniment. En aquests àmbits Masquefa ha explicat com fa ús dels fons Next Generation per millorar l’eficiència del sistema hídric, ha traslladat projectes associats a la transició energètica i ha compartit l’experiència en transformació urbana i habitatge.

A la vegada també s’han pogut mantenir trobades amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret i la diputada de Relacions Internacionals i Agenda 2030 Ma. Eugènia Gay.

Daniel Gutiérrez, 1r tinent d’alcaldia i regidor de Planificació Estratègica remarca que “Masquefa és ja un municipi de 10.000 habitants que ha de jugar el seu paper a Europa. Hem de conèixer de primera mà què succeeix en el nostre entorn europeu per aprofitar totes les oportunitats de finançament i col·laboració, així com treballar per la construcció europea”.

La Xarxa BELC

La xarxa «Construir Europa amb els representants locals» (BELC, per les sigles en anglès de Building Europe with Local Councillors) és una iniciativa que aplega càrrecs electes de pobles i ciutats d’arreu de la Unió Europea. Són alcaldes i regidors que, de manera voluntària, contribueixen a promoure la comunicació i el diàleg amb la ciutadana sobre temes relacionats amb la Unió Europea que els afecten.

La transició verda i digital, la qualitat de l’aire, el turisme sostenible, la conservació del patrimoni cultural, el repte demogràfic, etc. Són temes que s’aborden des de polítiques i programes de la UE, però és al nivell local on es concreten i on es fa visible la repercussió que tenen en el territori i en la vida dels europeus.

Masquefa és membre de la Xarxa BELC des de l’inici de la mateixa l’any 2022. Formar part de la xarxa BELC és una oportunitat, ja que ens apropa a informació rellevant i als debats de futur en el marc de la UE. Com a membres de BELC l’Ajuntament de Masquefa tindrà una posició activa vers la participació en les eleccions europees.

Més informació sobre la Xarxa BELC.