Foto: Ruben S. Poveda

A final del mes d’abril es constituirà el Consorci del Govern Territorial de Salut del Baix Llobregat Nord, del qual en formarà part l’Ajuntament de Masquefa. Així ho va anunciar la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, en la reunió que divendres va mantenir, a Esparreguera, amb representants dels 13 ajuntaments que integraran aquest nou ens. L’objectiu dels Consorcis del Govern Territorial de Salut que s’estan constituint a Catalunya és dotar els municipis de més autonomia i poder de decisió en l’organització i la prestació de serveis sanitaris en el seu territori per tal de millorar l’assistència als ciutadans.

A la reunió de divendres hi va assistir la regidora de Salut de l’Ajuntament de Masquefa, Àngels Font, i representants dels altres dotze ajuntaments que formaran part del Consorci del Govern Territorial de Salut del Baix Llobregat Nord: el Bruc (també de l’Anoia), Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès) i Esparreguera, Olesa de Montserrat, Abrera, Martorell, Collbató, Gelida, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Castellví de Rosanes i Sant Esteve Sesrovires (tots aquests, municipis del Baix Llobregat).

Més poder de decisió per als ajuntaments

Entre d’altres funcions, els municipis que integraran el futur Consorci del Govern Territorial de Salut del Baix Llobregat Nord participaran en la planificació i avaluació dels serveis assistencials de salut pública en el territori, determinaran les prioritats de les actuacions en l’àmbit sanitari i vetllaran per la defensa dels interessos dels ciutadans i ciutadanes. També participaran en l’assignació de recursos sanitaris en el territori i duran a terme accions per garantir les prestacions sanitàries públiques a tots els vilatans i vilatanes.

Remodelació i ampliació de l’Hospital de Martorell

 En la reunió, la consellera Geli també va explicar als representants dels ajuntaments que la Generalitat ja treballa en el projecte per remodelar l’actual Hospital de Martorell i ampliar-ne les instal·lacions i serveis amb més llits i nous quiròfans, entre d’altres. A més, va detallar que el Govern català ha invertit 30 milions d’euros en aquest centre sanitari en els darrers quatre anys. L’Hospital de Martorell presta servei actualment a una població de gairebé 150.000 habitants.

Segons que va explicar la representant de la Generalitat, el CatSalut està elaborant ja una diagnosi de la situació actual dels serveis sanitaris d’aquests tretze municipis. Així mateix, l’entitat Mútua de Terrassa també fa una diagnosi de la situació assistencial i d’infrastructures de l’Hospital de Martorell, així com un pla d’actuacions per donar resposta a les necessitats sanitàries dels ciutadans.

La consellera també va afirmar que el nou Hospital que s’ha de construir a Martorell entrarà en funcionament d’aquí a 10 anys com a màxim, i va assegurar que el Govern català treballa per escurçar aquest termini.