La multinacional alemanya Aldi Supermercats és una de les empreses que aquest curs oferirà Formació Professional Dual, un sistema formatiu que s’aplica per primer cop a Catalunya i que, inspirat en el model alemany, compagina la formació reglada i el treball remunerat.
Aldi preveu seleccionar 35 joves perquè puguin cursar aquesta formació, segons que van explicar els seus representants en la presentació d’aquest pla pilot que es va fer divendres a Barcelona.
En concret l’empresa alemanya ofereix als estudiants un contracte laboral de dos anys de durada, de 40 hores setmanals: 24 hores de treball remunerat com a col·laborador en alguna de les botigues de la cadena i 16 hores de formació gratuïta a l’Associació Hispano-Alemanya d’Ensenyaments Tècnics (ASET) a Barcelona.
Els alumnes obtindran el títol oficial de Cicle Formatiu de Grau Mig de Tècnic en Comerç, homologat a Catalunya i també a Alemanya. De fet, rebran classes d’alemany, de manera que gaudiran d’una qualificació extra.
Els requisits per a optar a aquesta oferta de feina i formació són tenir entre 18 i 30 anys, estar en possessió del Graduat en ESO i tenir una clara vocació comercial.
Les persones interessades ja poden portar el currículum al Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa (avinguda Catalunya, 60). Durant aquest mes de setembre es recolliran les candidatures i es derivaran a l’empresa Aldi, que s’encarrega de fer el procés de selecció. La data de començament del contracte és el 15 d’octubre.
El CTC ofereix informació i assessorament a tots els joves interessats en aquesta formació.
Una resposta a l’elevat atur juvenil
Aquest pla pilot de Formació Professional Dual, en què a més d’Aldi hi participen la Fundació Berstelsmann i les empreses del grup Berstelsmann, que contractaran uns altres 5 joves, entra en funcionament a Catalunya amb la implicació de la Generalitat i l’Associació Hispano-Alemanya d’Ensenyaments Tècnics (ASET), centre que impartirà la formació de grau mig.
En la presentació de divendres, el gerent d’Aldi, Pablo Engelmann,va recordar l’èxit d’aquest model de formació, que ja fa molts anys que està implantat a Alemanya, i va animar els joves a participar d’aquest pla pilot.
Per la seva banda, la directora de la Fundació Berstelsmann, Michaela Hertel, va afirmar que la iniciativa “evidencia que fan falta aliances pragmàtiques per promoure la formació professional dual” a l’Estat, mentre que el director d’ASET, Lothar Sprenzel, va manifestar que el nou model de la FP Dual “vol donar resposta i combatre la situació d’elevat atur entre la població juvenil”.
Per la seva banda, el director gerent de la Cambra de Comerç Alemanya, Walther Von Plettenberg, va destacar el paper de les empreses en aquesta iniciativa. “Perquè tingui èxit –va dir- és necessària la sinèrgia entre l’escola, que ofereix la formació, les cambres de comerç, que faciliten el pas de l’escola a l’empresa, les autoritats, que són les que homologuen el títol, i les empreses, que contracten els joves”.
A l’acte també hi van ser la presidenta del Consell Català de Formació Professional, Teresa Casanovas, el director general de Coordinació Interdepartamental de la Generalitat, Jordi Baiget, i el director general de Formació Professional del Govern català, Melcior Arcarons. Aquest darrer va subratllar el doble valor que la FP Dual té per a l’alumne: “d’una banda, el valor formatiu i educatiu, i d’altra banda, el valor productiu, ja que l’aprenent genera un valor afegit per a l’empresa i per això se’l retribueix”.