Ja han començat les obres de remodelació de la Plaça Josep Maria Vila, la Plaça de l’Estació. La reforma és obligada a causa del mal estat d’un col·lector d’aigües residuals i pluvials que travessa de banda a banda la plaça i que pateix fugues que afecten fins i tot el soterrani de l’edifici de l’Alzinar.

Davant de la necessitat d’aixecar la plaça per substituir aquest col·lector, l’Ajuntament va voler convocar un procés de participació ciutadana, amb caràcter vinculant, perquè els veïns tinguessin veu i vot a l’hora de decidir com havia de ser la remodelació d’aquest espai. A partir de les diferents aportacions que van fer els veïns durant el procés de participació, i també en un taller posterior amb la presència de vilatans, entitats i col·lectius, es van elaborar dos dissenys de la reforma, que posteriorment es van sotmetre a votació popular. El projecte de les obres que ara s’han iniciat s’ha elaborat d’acord al disseny que va resultar guanyador en aquesta votació popular.

L’actuació ha començat amb els treballs previs de desbrossament i preparació del terreny a càrrec de la Brigada Municipal. A partir de dimecres continuaran amb l’obra de substitució del col·lector, que anirà a càrrec d’Anaigua i té un pressupost de gairebé 40.000 euros.

Una vegada finalitzada la substitució del clavegueram, s’endegaran la resta de treballs d’adequació de la plaça. En aquests treballs hi participaran part de les 17 persones en situació d’atur que l’Ajuntament contractarà temporalment, entre aquest gener i febrer, amb un pla d’ocupació subvencionat per la Diputació. D’aquesta manera, l’actuació permetrà també a l’Ajuntament fomentar l’ocupació directa, i reduir el cost de l’actuació pel que fa a la mà d’obra. El Consistori destinarà 160.000 euros a la compra de tots els materials necessaris per a la reforma de la plaça.

Aquest dimarts ja s’incorporaran a la Brigada Municipal les primeres 9 persones contractades amb el pla d’ocupació. A més de les obres de la plaça treballaran també en la primera fase de la piscina coberta i en altres actuacions de reparació i manteniment de carrers i espais públics.

A banda de solucionar la problemàtica del col·lector, la remodelació de la plaça també permetrà eliminar les barreres arquitectòniques que dificulten l’accessibilitat, i millorar la seguretat en la zona dels accessos a l’andana del tren. Al mateix temps, es mantindrà el simbolisme i l’essència de la plaça. La previsió és que tota l’actuació estarà enllestida per la Festa de Sant Isidre, al maig.

L’Ajuntament ja va dur a terme, l’any passat, una primera fase de la remodelació de la plaça, que es va poder estrenar per la Festa Major. Els treballs van centrar-se aleshores en l’espai dels jardins de la Torre dels Tenas. Aquesta segona fase culmina un projecte que vol consolidar l’històric conjunt que formen els jardins i la plaça com el centre neuràlgic de l’activitat cultural, d’oci i també de dinamització econòmica.

L’espai s’adequa per tal que pugui acollir, en les millors condicions, tant les activitats de la Festa Major com la resta d’esdeveniments populars que s’hi celebren, els quals atrauen avui molt més públic que anys enrere. També facilitarà que s’hi puguin celebrar noves activitats culturals, així com l’ampliació del mercat setmanal a l’aire lliure.

El mercat a l’aire lliure es trasllada
Precisament, a causa de les obres d’aquesta segona fase, el mercat a l’aire lliure que cada dimarts es fa a la Plaça Josep Maria Vila s’haurà de traslladar provisionalment a l’avinguda Catalunya, davant del CTC. Aquest dimarts, 20 de gener, el mercat continuarà encara a la plaça, però a partir de la setmana següent, el dimarts 27, les parades s’instal·laran ja en el nou escenari provisional.