L’Ajuntament de Masquefa –amb la col·laboració de la Generalitat, la Diputació i les AMPA dels centres educatius del municipi- ha organitzat per als mesos d’octubre i novembre tres cicles gratuïts de tallers, cursos i xerrades formatives per a pares i mares. En concret, un dels cicles s’adreça a famílies amb infants entre 0 i 3 anys, l’altre a famílies amb fills i filles entre 6 i 12 anys, i el darrer a famílies amb adolescents entre els 12 i els 16 anys.

En tots tres casos les inscripcions continuen obertes per a les famílies que s’hi vulguin apuntar. Dos dels cicles -els adreçats a pares i mares amb infants de 0 a 3 anys, i de 12 a 16- ja s’han iniciat, però tothom qui vulgui pot apuntar-se encara a les sessions que resten pendents. El cicle formatiu per a famílies amb nens i nenes de 6 a 12 anys s’iniciarà aquesta setmana i també té les inscripcions obertes. Les persones interessades es poden apuntar als cicles enviant un correu electrònic a espaifamilia@masquefa.net o trucant al 93 772 50 30. Cal indicar-hi el nombre de persones que hi assistiran.

Aquesta iniciativa, emmarcada en el Projecte Educatiu de Vila (PEV), pretén oferir als pares i mares eines i recursos de suport en la criança i l’educació dels seus fills i filles.

En el cas dels cicles per a infants entre 0 i 12 anys, també s’ofereix un servei de monitoratge per als pares i mares que assisteixin a les sessions. En el moment de fer les inscripcions, cal que les famílies especifiquin si volen disposar d’aquest servei. Les places són limitades.

Tallers per a famílies amb infants de 0 a 3 anys
Després de la primera sessió del dia 8, el cicle continuarà els dimarts 15, 22 i 29 d’octubre, i 5 i 12 de novembre, de les 5 a les 7 de la tarda, a l’Escola Bressol Municipal La Baldufa.

Les temàtiques que s’hi tractaran seran les següents:

-15 d’octubre. ‘Deixa’m … Jo sol’. (Reflexionar sobre com l’autoestima, l’autoritat i l’afecte són els elements bàsics per establir unes relacions de qualitat amb el fill o filla)

-22 d’octubre. ‘A dormir no! … Hi ha un monstre’ (Reconèixer les emocions davant les conductes d’oposició dels fills i filles, la qual cosa permet la cerca dels propis recursos per acompanyar els infants en el procés de construcció i afirmació de la seva identitat)

-29 d’octubre. ‘Per menjar li poso la TV i fora problemes!’. (Analitzar com afronta totes les possibilitats de les activitats quotidianes i quins són els aprenentatges que s’hi poden vincular)

-5 de novembre. ‘El meu fill no para. Ho toca tot, ho remena tot … és un trasto!’. (Analitzar com afronta totes les possibilitats de les activitats quotidianes i quins són els aprenentatges que s’hi poden vincular)

-12 de novembre. Per tancar el cicle, es farà una sessió monogràfica al voltant de la temàtica que escullin les famílies participants entre les opcions següents: primers auxilis domèstics, el joc com a eina educativa o la prevenció de les relacions abusives.

Curs per a mares i pares amb fills de 6 a 12 anys
Amb el lema ‘L’aventura de ser pares i mares avui’, aquest curs consta de 5 sessions, que tindran lloc els dimecres 16, 23 i 30 d’octubre i 6 i 13 de novembre, de les 5 a 2/4 de 7 de la tarda, a la Biblioteca Municipal.

Es tracta de crear un espai de confiança i diàleg, on els pares i mares tinguin la possibilitat de ser escoltats, entesos i atesos en les seves demandes i necessitats, des del suport mutu i l’elaboració conjunta d’estratègies adients a les seves preocupacions. A partir de les inquietuds que expressin els pares i mares, un professional els donarà suport i acompanyament per superar les dificultats que manifestin en relació a l’educació i la criança dels seus fills i filles.

Tallers per a mares i pares amb joves de 12 a 16 anys
Les sessions, que va començar el 3 i el 10 d’octubre, continuaran els dijous 17, 24 i 31 d’octubre, i 7 de novembre, de les 6 a les 8 de la tarda, al Casal de Joves.

S’hi tractaran les temàtiques següents:

-17 d’octubre. ‘Tenir conflictes no és tenir problemes’

-24 d’octubre. ‘Tots els actes tenen conseqüències’

-31 d’octubre. ‘Es passa hores davant del mirall’

-7 de novembre. Sessió monogràfica i de tancament de cicle, amb la temàtica escollida per les famílies participants.