Masquefa va sumar-se dimecres, Onze de Setembre, a la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. L’acte institucional –que es va programar al matí perquè els masquefins que volguessin poguessin participar en la gran cadena humana que va travessar Catalunya de nord a sud- va tenir com a escenari el nou Parc d’en Patufet, al costat de l’Escola Bressol Municipal La Baldufa.

De fet, la jornada s’havia estrenat amb la inauguració d’aquesta nova zona lúdica per als infants, inspirada en un dels contes catalans més populars i amb mobiliari que reprodueix les il·lustracions de la ninotaire Pilarín Bayés.

Després, en l’acte institucional de la Diada, la reivindicació va prendre protagonisme en el torn dels parlaments.  El president de l’Alzinar Societat Recreativa i Cultural, Xavier Pérez, va recordar que l’entitat, ja des dels seus inicis, es va convertir en “una escola de democràcia i catalanitat en la llarga nit del franquisme”, i va citar alguns dels “episodis en defensa i dinamització de la nostra cultura” que ha protagonitzat en aquests 54 anys. Entre aquests va mencionar l’organització, l’any 1960, del primer festival de la dansa i la cultura catalana, l’impuls de la primera biblioteca popular, la constitució d’una colla sardanista, l’aixopluc de l’entitat a la colla de geganters i grallers, als primers diables, a la Coral l’Alzinar i a la colla de ball de bastons, o la creació de la primera emissora de ràdio encara en època franquista, a més del concert del Setze Jutges de l’any 1961 i la col·locació d’una gran senyera catalana per la Festa Major que va ser retirada. En referència a l’històric moment que viu el país, Pérez va afegir que “ningú en el S. XXI podrà coaccionar la nostra llibertat”. “Si realment volem decidir quin és el nostre encaix en el món, ningú no ho podrà aturar”. (Manifest íntegre)

Per la seva banda, Rosa Hernàndez, regidora representant de l’Associació de Municipis per la Independència, va recordar que Masquefa va ser de les primeres localitats a adherir-se a l’AMI , en l’actualitat integrada per 672 dels 947 municipis catalans i 36 consells comarcals. Va explicar que l’associació “treballa única i exclusivament per la independència de Catalunya amb la finalitat d’esdevenir un espai de debat on compartir iniciatives legals i eines de gestió útils per poder dur el poble de Catalunya cap a la independència”. Davant el moment crucial que viu Catalunya, Hernàndez també va apel·lar a la responsabilitat dels polítics, dels quals va dir que “no podem permetre que s’esvaeixin” els desitjos i esperances “de nombroses generacions que han lluitat i lluitaran per la independència”. També va recordar que durant els segles XX i XXI “27 països han estat independents a Europa”, i que al llarg de la història “23 territoris s’han independitzat de l’estat espanyol”. (Manifest íntegre)

Finalment, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va reivindicar el dret de Catalunya a decidir i va denunciar els greus perjudicis –també per als masquefins- que suposa l’actitud recentralitzadora del govern de Madrid. “Els qui tenim la responsabilitat de fer d’alcaldes veiem, dia sí dia també, com les limitacions que ens imposa el Govern de l’Estat amenacen greument els serveis de qualitat i proximitat que es mereixen tots i cadascun dels veïns del nostre país”, va afirmar. Boquete va assegurar que “les eines d’una autonomia ja no ens serveixen”. Per això va demanar que el país es doti de nous “instruments que garanteixin que la riquesa que genera Catalunya es quedi a Catalunya, i amb els nostres diners puguem contribuir solidàriament a construir una Europa més pròspera i justa”. Aquests instruments, a més, han de permetre “mantenir l’Estat del Benestar, per poder, així, protegir els més dèbils, la nostra sanitat, la nostra educació, la nostra cultura”. (Manifest íngre)

L’acte -organitzat per l’Ajuntament amb el suport de l’Alzinar i Masquefa per la Independència-ANC- va continuar amb la interpretació de ‘Els Segadors’ a càrrec de la Coral l’Alzinar, dirigida pel mestre Enric Pascual.

A continuació la Colla de Geganters de Masquefa, al so dels joves grallers, va fer ballar els gegantons Willy i Joaquim Pere Pau Marinel·lo i Bonastre.

Una ballada amb la Cobla Ciutat de Manresa –que es va fer al pàrquing soterrat del nou CAP a causa de la pluja- va posar el punt final a l’acte institucional.

Marxa de torxes
La commemoració de l’Onze de Setembre a Masquefa ja s’havia estrenat dimarts al vespre, quan es va fer una concentració d’estelades a la plaça de l’Estació i una marxa de torxes per la independència fins al pati de la Fàbrica Rogelio Rojo. Els masquefins que s’hi van adherir van estar acompanyats dels geganters i grallers, els bastoners, i la colla infantil i gran dels diables i els tabalers. Ja a la Rojo, un concert del grup Ressaka va posar el punt final a la jornada, organitzada per la Comissió Onze de Setembre amb la col·laboració de l’Ajuntament.