L’alcohol pot acabar amb la teva vida i amb la de tots els qui t’estimen. Aquest és el missatge de ‘El camino’, una pel·lícula rodada en gran part a Masquefa i protagonitzada per alguns actors aficionats masquefins que diumenge es va estrenar a la Sala Polivalent, davant l’atenta mirada de més d’un centenar de persones, bona part joves.

‘El camino’ explica el drama d’un jove, el David, que no pot assumir la inesperada mort de la seva germana Laura a Londres, on havia marxat a estudiar. Davant aquesta tràgica pèrdua, el jove no sap canalitzar el terrible dolor que el turmenta i es refugia en l’alcohol. El protagonista acaba caient en una perillosa espiral que amenaça els llaços que l’uneixen a les persones que més l’estimen: es baralla amb els pares, el germà, els amics…

“La pel·lícula vol alertar tothom, i especialment els joves, del perill de l’alcohol i de les nefastes conseqüències que comporta el seu abús”, explica el director, el pierenc Joan Campanals, un gran aficionat al cinema que ha recuperat la càmera de vídeo després d’un parèntesi de deu anys. “Per desgràcia –afegeix Campanals aquest és un drama que passa més habitualment del que ens imaginem”.

‘El camino’ amaga també altres dolorosos missatges, com ara la dificultat d’assumir les tragèdies i expressar les angoixes, o la incapacitat d’uns pares per reconduir l’actitud del seu fill. Malgrat la seva duresa, el film obre una porta a l’esperança: acaba quan el David entén finament què li passa i decideix internar-se en un centre de rehabilitació.

La pel·lícula compta amb les interpretacions de joves actors aficionats que debuten a la gran pantalla. Entre aquests destaquen cinc masquefins que hi tenen un paper protagonista: Abel Bautista (David), Judit Garrido (Laura), Javier Navarro (Carlos, el pare de la família), Enoch Bouza (Juan, l’altre germà) i José Fernández (que interpreta el paper del millor amic del David).
Altres masquefins intervenen també en una escena en què un grup de joves es reuneix en un parc per consumir alcohol.

A més d’aquest parc, altres escenaris de Masquefa apareixen a la pel•lícula, com ara el carrer Major, el CTC o l’interior d’un videoclub i una cafeteria, entre altres. La resta d’escenes van ser enregistrades al Parc Cervantes de Barcelona, al castell de Palafolls i en una casa de Can Canals, a Piera. La banda sonora és obra del grup Bandal.o.s.

Joan Campanals, que a més de dirigir també ha rodat, ha produït i ha editat la pel·lícula, vol projectar ‘El camino’ en altres municipis per continuar amb aquesta labor sensibilitzadora.