Coincidint amb la Jornada Europea de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca, el CAP de Masquefa va organitzar una xerrada i demostració pràctica sobre reanimació i cardiologia per als professors de l’escola El Turó. La sessió va anar a càrrec d’Esteve López, diplomat d’infermeria. L’objectiu de la sessió era proporcionar als assistents nocions bàsiques sobre com avaluar una persona inconscient, com obrir la via aèria i valorar la respiració, com trucar correctament als serveis sanitaris, com realitzar un massatge cardíac i respiracions de suport i com tractar l’ennuegament.

Una vintena de professors de l’escola El Turó van assistir a la sessió. Durant una hora van passar a ser alumnes i es van interessar per la sessió amb moltes preguntes relacionades amb l’àmbit escolar i les urgències. També es van fer demostracions pràctiques amb maniquís. El CAP ja treballa per organitzar noves sessions amb la resta de centres educatius de Masquefa.

La cardiopatía isquèmica és la principal causa de mort a Europa i suposa el 60% de les morts sobtades, per la qual cosa és vital la realització de respiracions de suport abans de l’arribada del servei d’emergències. Iniciar la ressuscitació aviat i efectuar una desfibril·lació precoç (en 1-2 minuts) pot millorar en un 60% la supervivència. Si s’inicien immediatament aquestes maniobres d’auxili, la supervivència augmenta de 2 a 3 vegades respecte quan el pacient no és atès fins més tard. Una respiració de suport de gran qualitat aconsegueix una supervivència 20 vegades major que quan es realitza de manera incorrecta.

Masquefa té tres desfibril·ladors
Conscient de la importància de poder prestar aquesta atenció precoç en casos d’aturada cardiorespiratòria, l’Ajuntament ja va instal·lar fa mesos tres desfibril·ladors externs automàtics. Es troben al camp de futbol, al poliesportiu municipal i al CTC per tal de poder actuar ràpidament en el cas que alguna persona que es trobi al seu interior o en les proximitats pateixi una aturada cardíaca, proporcionant-li una primera assistència que pot resultar fonamental per a salvar-li la vida.

S’han escollit aquests emplaçaments per cobrir geogràficament la màxima superfície del municipi i perquè es tracta d’espais públics sensibles de ser cardioprotegits, ja que s’hi produeix una alta concurrència de persones i/o s’hi practica esport.

Els equips de desfibril·ladors són d’alta tecnologia i portàtils, per tal de poder-los desplaçar fins a l’escenari de l’emergència. També destaquen per la seva gran facilitat d’ús: qualsevol persona pot utilitzar-los en el moment en què sigui necessari, seguint les instruccions de veu que proporciona el mateix aparell.