Trenta-quatre persones van participar, dissabte, en la sortida cultural a Calaf i Pujalt que va organitzar l’Associació de la Gent Gran de Masquefa.
Al matí, l’expedició va fer una visita guiada al nucli antic de Calaf i també el castell, construït durant el segle XI. El grup va gaudir d’una passejada pels carrerons i la Plaça Gran, on hi ha l’església. També van veure el castell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i van descobrir tots els racons d’una fortificació que havia estat un punt estratègic de control de dues vies de comunicació: una de nord a sud, que comunicava el nord de Catalunya (Alt Urgell i Solsonès) amb un ramal de la via Augusta, passant pel municipi romà de Sigarra (actual Prats de Rei); i l’altra d’est a oest, comunicant la Segarra i les terres de Lleida amb la Catalunya central. Entre el 2009 i el 2011, el castell de Calaf va ser objecte d’una restauració que ha permès recuperar l’estructura exterior del monument, així com fer-ne visitable l’interior,
A la tarda, els masquefins van visitar el campament de l’exèrcit republicà de Pujalt. Van poder rememorar com, durant la Guerra Civil, concretament a partir de la primavera de 1938, aquest municipi de l’Alta Anoia va acollir el camp d’entrenament del XVIII Cos de l’Exèrcit Popular de la República. Al Bosc dels Obacs van veure les principals instal·lacions del que havia estat la base militar. A dins del poble també hi ha un recorregut senyalitzat dels refugis antiaeris i altres elements relacionats amb aquell episodi històric.