El Club Excursionista Anoia (CEA) va triar aquest cap de setmana un dels racons més atractius de la comarca d’Osona per a la seva primera sortida del 2014: la ruta que uneix Tavertet i Rupit.
Tavertet, situat al nord-est d’Osona, va estar aïllat i sense carretera fins ben entrada la segona meitat del segle XX. Aquest fet, i l’espectacular entorn natural que l’envolta, amb frondosos boscos i cingleres, juntament amb el fantàstic mirador sobre el pantà de Sau, li atorguen un encant molt especial. I Rupit, tal com va escriure Josep Ma. de Sagarra, “és un poble d’aquells que potser d’aquí vint anys ja haurà perdut la fesomia, però ara encara aguanta amb les teulades que ballen, amb els balcons de fusta primparada, amb els carrerons de pujades i baixades, i amb unes casetes adormides… un trosset viu, humílissim i amagat del segle disset català”.
Després de completar el grup i agafar forces amb un bon esmorzar en un restaurant de Tona, els excursionistes masquefins van anar en cotxe fins a Tavertet, on van iniciar el camí a peu cap a Rupit. El grup va seguir les marques blanques i vermelles de GR, que coincideixen, en la majoria del recorregut, amb el senders 2 i 151. El camí transcorre vora els cingles de l’Avenc i els del Pla Boixer, i el paisatge resulta divers. Desenes de caixes niu pengen de les branques dels arbres, i fonts i vaques van acompanyar els caminants, que van passar vora la casa de turisme rural de l’Avenc, notable exemple del gòtic rural català i Bé Cultural d’Interès Nacional que compta amb la part més antiga datada del segle XIII.
La caminada va prosseguir fins al Pla Boixer, on les vaques jauen tranquil·les, ignorant els qui s’aturen a fer fotografies. Arribat a Rajols, el grup va trencar a la dreta, deixant de banda el GR 151, i va seguir el corriol que els va dur directes fins a l’objectiu: Rupit. Allà van poder admirar una autèntica imatge de postal, amb els carrers i cases dels segles XVI i XVII que configuren un ambient ancestral i rústic, i l’emblemàtic pont sobre la riera, construït l’any 1945, que uneix les dues ribes.
En acabar de dinar, els excursionistes van completar la visita al poble i, després de la fotografia de família, van enfilar de nou el camí de tornada a Tavertet. L’espectacular posta de sol que hi van trobar va fer treure fum a les càmeres de fotos i va posar el punt final a l’estrena del calendari d’excursions d’aquest 2014.