Més de 200 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni), majoritàriament adultes, van ser alliberades, divendres al matí, al Parc Natural de Montsant. En l’acte hi van participar la directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Marta Subirà, i el subdirector general de Biodiversitat, Jaume Vicens, a més del director tècnic del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, el CRARC de Masquefa, Joaquim Soler.

Des de l’any 2005, la Generalitat, conjuntament amb el CRARC, duu a terme un projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc Natural de Montsant amb l’objectiu final d’aconseguir una població viable d’aquesta espècie en aquest parc. Amb aquest nou contingent que s’hi va alliberar divendres, el nombre total de tortugues presents al parc arriba als 2.649 exemplars.

En aquest programa de reintroducció, el CRARC de Masquefa gestiona i fa el seguiment de les tortugues alliberades i treballa conjuntament amb l’equip tècnic i de la brigada del Parc Natural del Montsant.

Aquest 2015, tal com ha succeït en els darrers cinc anys del projecte, s’ha comptat amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, que mitjançant el centre de recuperació de fauna salvatge del GOB Menorca, ha permès disposar d’un gran número de tortugues mediterrànies recuperades en aquest centre. D’aquesta manera s’aconseguirà incrementar de forma notable la presència d’aquest queloni al Parc Natural de Montsant, i de retruc, a Catalunya.

Una espècie en perill d’extinció
La tortuga mediterrània té una de les distribucions geogràfiques més reduïdes d’Europa Occidental. Catalunya, juntament amb el País Valencià, són els únics territoris de la Península Ibèrica que compten amb poblacions d’aquesta espècie, focalitzades en sis espais naturals protegits: el Parc Natural de Garraf, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Paratge Natural de l’Albera, El Parc Natural de la Serra d’Irta, la Serra de Llaberia i el Parc Natural de Montsant.

L’espècie està greument amenaçada d’extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat, provocat per fenòmens com els incendis forestals o la captura de les tortugues, encara a hores d’ara, per ser destinades al mercat il·legal de mascotes.

El seu futur a Catalunya passa per la conservació de l’única població natural present al Paratge Natural de l’Albera i per potenciar la creació de noves poblacions dins l’àrea de distribució històrica i potencial de l’espècie, amb l’objectiu d’establir una xarxa d’espais que li serveixin de refugi.