Els tècnics del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) han col•laborat en un llibre monogràfic sobre la tortuga d’estany que aquest 2009 ha tret a la venta l’editorial alemanya Chimaira, especialitzada en la publicació de llibres de fauna herpetològica. Amb el títol “European Pond Turtle”, l’autor, Manfred Rogner, fa un repàs a la sistemàtica, les subespècies, la biologia, l’ecologia i la conservació d’aquest queloni aquàtic d’àmplia distribució eurasiàtica i nord-africana.

El llibre dedica especial atenció a l’estatus de l’espècie en cada un dels països on esta present. És en aquest on ha col•laborat el CRARC. A final de 2005 Manfred Rogner va demanar als tècnics del centre masquefí Joaquim Soler i Albert Martínez si podien redactar el capítol corresponent a l’espècie per a Espanya.

La redacció sintetitza i dóna a conèixer totes les accions de conservació portades a terme en aquell moment per a la salvaguarda de la tortuga d’estany, tot i que des del moment en que es va lliurar el capítol i fins que ha sortit publicat s’han fet noves accions de salvaguarda de l’espècie a Espanya.

De tota manera l’obra recull una àmplia informació de l’estat actual de la tortuga d’estany. A Catalunya, en concret, és un dels tres quelonis existents més amenaçat. La seva distribució es concentra en hàbitats molt concrets (llacunes i aiguamolls) que sovint pateixen alteracions. A més, la introducció de tortugues exòtiques també pot tenir possibles efectes negatius sobre els quelonis autòctons.

A part de l’aportació a la divulgació de l’espècie a nivell espanyol, en el llibre també han participat altres herpetòlegs i científics europeus de renom, com Roger Bour i Jean Servan, del Museu d’Història Natural de París, la doctora Tatiana Kotenko, de l’Acadèmia Nacional de Ciències d’Ucraïna, i Idriz Haxhiu, de la Facultat de Ciències Naturals de Tirana, a Albània. Aquests només són alguns dels 31 estudiosos del mon dels quelonis que han participat en l’elaboració d’aquesta obra.

El llibre es pot adquirir a la llibreria On Line de REPTILIA: http://www.reptilia.net/shop/listado.asp?categoria=REP_HUM&busqueda=reptilia