Després de guanyar el prestigiós Premi Accessibilitat Universal de la Fundación DFA, el Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa vol optar ara a un altre reconeixement en l’àmbit de l’accessibilitat. El CTC ja està preparant la seva candidatura als Premis ‘Romper Barreras’ (www.premiosromperbarreras.es), una iniciativa de les empreses Toshiba i BJ Adaptacions que guardona projectes creatius d’arreu de l’estat que apostin per la tecnologia com a eina per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

Aquesta serà la segona vegada que l’equipament masquefí es presenta a aquests premis. Per a poder optar-hi el CTC ha presentat una memòria on recull tot el projecte i l’activitat que s’hi duu a terme. També el vídeo que ja es va enregistrar l’any passat. En una primera part el vídeo el protagonitza una usuària del centre que, mitjançant el llenguatge dels signes, explica els diversos serveis que ofereix i com aquests són accessibles per a les persones amb discapacitat. En la segona part de l’audiovisual diversos voluntaris transmeten, mitjançant diverses escenificacions, el missatge que el CTC és un centre accessible on les persones amb discapacitat poden usar els mateixos serveis que la resta d’usuaris i de manera conjunta.

Ajuda’ns a guanyar: vota CTC
En les setmanes vinents el vídeo del CTC es penjarà a la web dels Premios Romper Barreras (www.premiosromperbarreras.es), on s’iniciarà aleshores una votació popular on line que acabarà elegint el guanyador. La previsió és que les votacions es podran fer del 17 de maig al 31 d’agost.

L’Ajuntament anima tots els vilatans a votar pel Centre Tecnològic Comunitari, ja sigui des de casa o bé des de les instal•lacions de Masquef@ula, al CTC. A més, durant les setmanes vinent s’instal•laran ordinadors per votar al carrer en la celebració del Dia Mundial d’Internet, la Fira de la Infància i la Joventut, la Nit de l’Esport o la Festa Major, entre altres esdeveniments.

CTC Accessible

El Centre Tecnològic Comunitari, en funcionament des del 2009, va ser expressament ideat per a garantir l’accessibilitat de les persones amb discapacitat, tant a nivell constructiu com funcional, de mobiliari, d’equipaments i de senyalització.

L’equipament no té cap barrera arquitectònica, ha estat dissenyat perquè tot estigui a una alçada accessible per a persones que van en cadira de rodes i disposa de mapes en relleu i “braille” en totes les entrades. A la sala d’actes també s’hi ha habilitat un sistema d’anella magnètica perquè les persones amb deficiència auditiva puguin seguir les explicacions amb el seu audiòfon.

Disposa d’un espai amb material tecnològic adaptat que és únic a Catalunya per un doble fet. D’una banda, perquè el centre compta amb material tecnològic adaptat per a persones amb tot tipus de discapacitat, ja sigui física, psíquica o sensorial. D’altra banda, perquè les persones amb discapacitat comparteixen les instal•lacions amb la resta d’usuaris.

El CTC ja va guanyar el 26 d’abril un guardó d’àmbit estatal: el Premi Accessibilitat Universal de la Fundación Disminuidos Físicos de Aragón (DFA). La Fundació, una entitat sense ànim de lucre que treballa per a la plena integració social de les persones amb discapacitat, a les quals ofereix una àmplia xarxa de serveis a la comunitat d’Aragó, va valorar la capacitat del CTC de trencar barreres i afavorir la integració social de les persones amb discapacitat.