El Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa ha estat nomenat finalista als Premis Accessibilitat Universal de la Fundació DFA, una entitat sense ànim de lucre que treballa per a la plena integració social de les persones amb discapacitat i que posa a la seva disposició tota una xarxa de serveis. La catorzena edició d’aquests premis d’àmbit nacional se celebrarà a l’Hotel Boston de Saragossa el 26 d’abril, quan es faran públics els guanyadors.

El projecte CTC Accessible és un dels tres finalistes en la categoria de Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Els organitzadors dels Premis Accessibilitat Universal han valorat la capacitat del CTC per a trencar barreres i aconseguir que les persones amb tot tipus de discapacitat física, psíquica i sensorial puguin desenvolupar-se de manera autònoma amb el suport de les noves tecnologies.

El CTC competirà amb el Consorci Fernando de los Ríos (per l’accessibilitat TIC en els seus centres d’Andalusia) i la Junta de Castella i Lleó (pel seu Sistema d’Informació Administrativa Únic, una nova plataforma corporativa de gestió de continguts). Els Premis Accessibilitat de la Fundació DFA inclouen també unes altres dues categories: Urbanística i Innovació Tecnològica (també amb 3 finalistes cadascuna).

Exemple d’accessibilitat
El Centre Tecnològic Comunitari va ser expressament ideat per a garantir l’accessibilitat de les persones amb discapacitat, tant a nivell constructiu com funcional, de mobiliari, d’equipaments i de senyalització.

L’equipament no té cap barrera arquitectònica, ha estat dissenyat perquè tot estigui a una alçada accessible per a persones que van en cadira de rodes i disposa de mapes en relleu i “braille” en totes les entrades. A la sala d’actes també s’hi ha habilitat un sistema d’anella magnètica perquè les persones amb deficiència auditiva puguin seguir les explicacions amb el seu audiòfon.

A més, el CTC disposa d’un espai amb material tecnològic adaptat que és únic a Catalunya per un doble fet. D’una banda, perquè el centre compta amb material tecnològic adaptat per a persones amb tot tipus de discapacitat física, psíquica o sensorial, que els permet trencar barreres i utilitzar Internet i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en igualtat d’oportunitats. D’altra banda, perquè les persones amb discapacitat comparteixen les instal•lacions amb la resta d’usuaris, fet que afavoreix la seva integració social.

Aquest espai adaptat està equipat, per exemple, amb ordinadors amb pantalles augmentatives per a persones amb deficiències visuals i amb aparells amb software especial. Els usuaris també hi poden usar teclats adaptats al llenguatge braille o ratolins per a persones amb problemes de mobilitat a les mans, entre moltes altres eines TIC accessibles.

Reconeixement
En espera del veredicte, el dia 26, el nomenament del CTC com a finalista als Premis Accessibilitat 2011 suposa ja tot un reconeixement. L’aposta de l’Ajuntament de Masquefa per les Tecnologies de la Informació i la Comunicació ja va ser reconegut el març del 2010 amb el Premi Innova, un dels Premis de la Comunicació Local de la Diputació de Barcelona. En aquella ocasió es va guardonar el projecte Masquefa Sense Fils, la xarxa wifi municipal que posa Internet i les noves tecnologies a l’abast de tothom per lluitar contra l’anomenada fractura digital.