El Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa ha estat guardonat amb un dels prestigiosos Premis Accessibilitat Universal, els guardons que atorga la Fundación Disminuidos Físicos de Aragón (FDA) en reconeixement a les entitats, institucions i persones d’arreu de l’estat que contribueixen a eliminar barreres i afavoreixen la integració social de les persones amb discapacitat.

El projecte CTC Accessible va ser el guanyador en la categoria de Tecnologies de la Informació i la Comunicació d’aquests premis de la Fundación DFA, una entitat sense ànim de lucre que treballa per a la plena integració social de les persones amb discapacitat, a les quals ofereix una àmplia xarxa de serveis a la comunitat d’Aragó.

Per a concedir-li aquest reconeixement la fundació ha valorat la capacitat del Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa per a trencar barreres. El CTC està totalment adaptat perquè les persones amb tot tipus de discapacitat, ja sigui física, psíquica o sensorial, puguin desenvolupar-s’hi de manera autònoma amb els suport de les noves tecnologies. Diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò del premi (Heraldo de Aragón) (El Periodico de Aragón)

“No volem que es perdi cap talent”
La catorzena edició dels Premis Accessibilitat Universal es va lliurar dimarts a l’Hotel Boston de Saragossa, fins on es va desplaçar una representació de l’Ajuntament de Masquefa. L’alcalde va ser l’encarregat de recollir el guardó, una escultura del reconegut escultor aragonès José Antonio Barrios. Xavier Boquete va mostrar la seva “satisfacció” per aquest reconeixement i va afirmar que, amb el Centre Tecnològic, Masquefa vol que “no es perdi cap talent”.

L’alcalde va explicar que el CTC és un dels pocs equipaments que no s’adreça a un col•lectiu específic de persones amb discapacitat, “sinó que vol donar resposta a les necessitats de totes les persones, independentment de quina sigui la seva discapacitat”. També va subratllar el fet que les persones amb discapacitat comparteixin l’equipament amb la resta d’usuaris, ja que això garanteix la igualtat d’oportunitats en l’accés a Internet i les TIC i “afavoreix la seva integració en la societat”.

El CTC de Masquefa va competir amb d’altres projectes d’arreu de l’estat de gran envergadura. Els altres dos finalistes als premis van ser el Consorci Fernando de los Ríos (amb un projecte liderat per la Junta d’Andalusia per a garantir l’accessibilitat TIC en els més de 750 centres d’accés a Internet que té en aquesta comunitat), i la Junta de Castella i Lleó, pel seu Sistema d’Informació Administrativa Únic, una nova plataforma corporativa de gestió de continguts.

CTC: trencant barreres
El Centre Tecnològic Comunitari, en funcionament des del 2009, va ser expressament ideat per a garantir l’accessibilitat de les persones amb discapacitat, tant a nivell constructiu com funcional, de mobiliari, d’equipaments i de senyalització.  L’equipament no té cap barrera arquitectònica, ha estat dissenyat perquè tot estigui a una alçada accessible per a persones que van en cadira de rodes i disposa de mapes en relleu i “braille” en totes les entrades. A la sala d’actes també s’hi ha habilitat un sistema d’anella magnètica perquè les persones amb deficiència auditiva puguin seguir les explicacions amb el seu audiòfon.

Disposa d’un espai amb material tecnològic adaptat que és únic a Catalunya per un doble fet. D’una banda, perquè el centre compta amb material tecnològic adaptat per a persones amb tot tipus de discapacitat, ja sigui física, psíquica o sensorial. D’altra banda, perquè les persones amb discapacitat comparteixen les instal•lacions amb la resta d’usuaris.

Aquest espai adaptat està equipat, per exemple, amb ordinadors amb pantalles augmentatives per a persones amb deficiències visuals i amb aparells amb software especial. Els usuaris també hi poden usar teclats adaptats al llenguatge braille o ratolins per a persones amb problemes de mobilitat a les mans, entre moltes altres eines TIC accessibles.

L’Ajuntament posa aquestes instal•lacions a la disposició de les entitats, associacions, tallers i escoles que treballen amb el col•lectiu de persones amb discapacitat. Des que va entrar en funcionament el maig del 2009, ha rebut la visita de nombroses associacions, tallers i escoles d’arreu de Catalunya.

A més, el CTC acull un espai de formació, divulgació i ús lliure de les TIC (Masquef@ula), un viver d’empreses i hotel d’entitats (Masquef@ctiva), el Servei Local d’Ocupació, el Servei d’assessorament a empreses i emprenedors i la formació d’adults, a més del Servei d’Integració Laboral (SIL) per a persones amb discapacitat.

L’aposta de l’Ajuntament de Masquefa per les Tecnologies de la Informació i la Comunicació ja va ser reconegut el març del 2010 amb el Premi Innova, un dels Premis de la Comunicació Local de la Diputació de Barcelona. En aquella ocasió es va guardonar el projecte Masquefa Sense Fils, la xarxa wifi municipal que posa Internet i les noves tecnologies a l’abast de tothom per lluitar contra l’anomenada fractura digital.