La relació –per molts desconeguda- de la famosíssima escriptora britànica Agatha Christie amb l’arqueologia va centrar, dissabte, una nova trobada dels Cafès amb Història, la segona d’aquesta nova temporada. La xerrada va anar a càrrec de Felip Masó, professor universitari d’Història Antiga i Arqueologia, i va omplir la Sala d’Actes de la Biblioteca. El públic assistent va atendre molt encuriosit les explicacions del ponent i, en finalitzar, va formular preguntes sobre l’escriptora. I és que la reina de la novel·la de misteri era també en si mateixa un personatge novel·lesc.

Christie va tenir una intensa relació amb l’arqueologia: l’autora de desenes d’obres que versen sobre misteris i assassinats va casar-se amb un arqueòleg, a qui va conèixer al Pròxim Orient. La seva trobada amb Max Mallowan, a les excavacions d’Ur (actual Iraq) li va permetre trobar una font d’inspiració quasi inesgotable per a les històries que va novel·lar. De fet, a Orient, on l’escriptora feia freqüents viatges per acompanyar al seu marit a les excavacions, Christie va anar descobrint múltiples escenaris que resultaven perfectes per a les seves novel·les. En tot cas, la vida a les excavacions, on era coneguda entre els àrabs com Al-Jantum, ‘La Mare’, li encantava. També va gaudir de la tasca dels arqueòlegs, en la qual col·laborava cada vegada més activament, fent fotografies, catàlegs o restauracions.

Propera sortida cultural a Món Sant Benet
D’altra banda, en el marc el cicle dels Cafès amb Història l’Ajuntament també ha organitzat, per al dissabte 7 de juny, una visita cultural a Món Sant Benet. Les sortides culturals per visitar llocs d’interès són la gran novetat d’aquesta temporada dels Cafès amb Història. Les inscripcions per participar en l’excursió a Món Sant Benet es poden fer, fins al 26 de maig, a l’Ajuntament (C/ Major, 93). El preu és de 16 euros i inclou el transport, l’esmorzar i la visita guiada al monestir. La sortida de Masquefa serà a les 9 del matí.

Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, és un centre cultural i turístic entorn del monestir mil·lenari de Sant Benet que hi ha en aquesta vila. Reuneix espais d’interès arquitectònic, cultural, museístic i fins i tot culinari, amb la Fundació Alícia.

Aquest mes d’abril passat ja es va fer una primera sortida a Sant Sadurní d’Anoia per veure les Caves Codorniu i l’Espai Xocolata de Simon Coll.