El masquefí Daniel Santiño ha estat el guanyador de la novena edició del Premi Internacional de Novel·la Negra L’H Confidencial, convocat per l’Ajuntament de l’Hospitalet i Roca Editorial i promogut per la Biblioteca la Bòbila. El jurat ha escollit l’obra d’aquest masquefí – tot just la seva ‘opera prima’- entre els 73 originals que van presentar escriptors de Catalunya i l’Estat, i també de països estrangers com l’Argentina, Mèxic, Panamà, El Perú, Alemanya, el Regne Unit i Israel. El guardó està dotat amb 12.000 euros i la publicació del llibre en la col·lecció ‘Criminal’ de Roca Editorial.
A més de l’autor, la novel·la–que porta per títol provisional ‘Los crímenes del opio’- té també altres importants vinculacions amb Masquefa. D’entrada, el seu protagonista principal és masquefí: un imaginari sergent de la divisió d’investigació criminal dels Mossos d’Esquadra, Víctor Santino, que haurà d’encarregar-se de resoldre “un cas absolutament surrealista, lluitant contra la ment privilegiada d’un criminal, i sota una gran pressió mediàtica nacional i internacional”, explica l’escriptor. A més, Masquefa és l’escenari “d’uns fets determinants” per a la trama de la novel·la.
‘Los crímenes del opio’ arranca amb la troballa, a l’Hospitalet, d’unes restes humanes disposades misteriosament en una macabra escenografia. A partir d’aquí, s’inicia una investigació policial sense precedents que enganxa el lector i que acaba desembocant en un final sorprenent, molt diferent al que inicialment havia previst Daniel Santiño. “El mateix procés d’anar escrivint em va portar a aquest final, no podia ser un altre”, afirma.
Precisament, el desenllaç final ha estat un dels aspectes que ha valorat el jurat per atorgar-li aquest premi internacional, a més de l’excel·lent estructura de la trama, la fortíssima tensió que desplega la novel·la, i l’habilitat de l’autor en el proveïment i la dosificació de detalls i dades de la investigació. Daniel Santiño, que és policia dels Mossos d’Esquadra, entén que la seva professió l’ha ajudat a dotar d’un gran realisme la novel·la, malgrat que tots els fets que s’hi expliquen són pura ficció. Però, d’on treu la inspiració? “Des que tenia 13 o 14 anys llegeixo tres o quatre novel·les al mes”, explica.
Santiño, que aquests dies no para d’atendre mitjans de comunicació, confessa que el premi L’H Confidencial l’ha agafat absolutament per sorpresa. “No m’ho esperava, i menys encara després de llegir les darreres novel·les guanyadores i veure que són totes d’una gran qualitat”.
L’autor va escriure el llibre en poc més de mig any, des de final de 2011 fins a mitjan 2012. L’obra destaca pel seu llenguatge planer, una estructura àgil i un ritme trepidant: “està pensat per a enganxar persones que no tenen l’hàbit de llegir habitualment”, diu. A més, pretén que el lector es posi en la pell dels policies i experimenti les seves sensacions i sentiments: “La tensió i la por són una constant en aquesta feina; que és molt diferent al que s’acostuma a veure en les pel·lícules”.
El 21 de març Daniel Santiño rebrà el premi en un acte a la Biblioteca la Bòbila de l’Hospitalet en què també es presentarà al llibre. Posteriorment ja es podrà trobar a les llibreries. A partir d’aquí, l’espera una agenda frenètica: per Sant Jordi signarà exemplars de la seva novel·la en una parada a la Rambla de l’Hospitalet, i l’any que ve l’editorial presentarà la seva ‘opera prima’ als premis de la Semana Negra de València, Getafe o Gijón, aquest darrer el certamen més important de novel·la negra del món.
Actualment, Santiño ja té força avançada una segona novel·la, amb el mateix protagonista, però amb un altre cas diferent, “molt més complex encara”.