La Biblioteca de Masquefa ja escalfa motors de cara a Sant Jordi. El dissabte 18 d’abril, a la 1 del migdia, acollirà la presentació de la primera novel·la del masquefí Daniel Santiño, ‘Los crímenes del opio’, amb la qual va guanyar el Premi Internacional de Novel·la Negra L’H Confidencial convocat per l’Ajuntament de l’Hospitalet i Roca Editorial i promogut per la Biblioteca la Bòbila.
El jurat va escollir l’obra d’aquest masquefí – tot just la seva ‘opera prima’- entre els 73 originals que van presentar escriptors de Catalunya i l’Estat, i també de països estrangers com l’Argentina, Mèxic, Panamà, El Perú, Alemanya, el Regne Unit i Israel. El guardó està dotat amb 12.000 euros i la publicació del llibre en la col·lecció ‘Criminal’ de Roca Editorial.
A més de l’autor, la novel·la té també altres importants vinculacions amb Masquefa. D’entrada, el seu protagonista principal és masquefí: un imaginari sergent de la divisió d’investigació criminal dels Mossos d’Esquadra, Víctor Santino, que haurà d’encarregar-se de resoldre “un cas absolutament surrealista, lluitant contra la ment privilegiada d’un criminal, i sota una gran pressió mediàtica nacional i internacional”, explica l’escriptor. A més, Masquefa és l’escenari “d’uns fets determinants” per a la trama de la novel·la.
La presentació del dissabte 18 d’abril a la Biblioteca de Masquefa comptarà amb la presència de l’autor, que explicarà com ‘Los crímenes del opio’ arranca amb la troballa, a l’Hospitalet, d’unes restes humanes disposades misteriosament en una macabra escenografia. A partir d’aquí, la unitat de crims violents de la DIC (Divisió d’Investigació Central) dels Mossos d’Esquadra, es veu immersa en una investigació sense precedents. Els assassinats se succeeixen cada cop més cruels, davant el desconcert i la impotència dels agents que no aconsegueixen trobar ni una sola pista que els permeti avançar en el cas. El sargent Santino no només ha d’enfrontar-se a l’assassí en sèrie més prolífic i perillós de tota la història del país, sinó que també ho haurà de fer amb els impediments implícits d’un cos policial polititzat i arrossegant els efectes d’un terrible episodi del passat. El protagonista lidia contra una ment privilegiada i perversa en una lluita que traspassarà les fronteres entre el terreny professional i el personal i que posarà en perill la seva vida i la de totes les persones que li importen.
Daniel Santiño, que és policia dels Mossos d’Esquadra, entén que la seva professió l’ha ajudat a dotar d’un gran realisme la novel·la, malgrat que tots els fets que s’hi expliquen són pura ficció. L’obra destaca pel seu llenguatge planer, una estructura àgil i un ritme trepidant.