El nou Centre d’Atenció Primària (CAP) de Masquefa ha fet el pas endavant definitiu. L’Ajuntament i la Generalitat han signat un conveni de col·laboració que en resol el finançament, més de 2 milions d’euros, i fa possible l’imminent inici de les obres. L’acord està ara pendent de l’aprovació per part del Govern català.

Segons aquest acord, el Govern de la Generalitat aportarà a l’Ajuntament els 2.126.974,17 euros en què està pressupostada l’actuació en tres anualitats: 1 milió d’euros l’any 2011, 845.230,63 euros el 2012, i 281.743,54 euros el 2013.

Per la seva banda, l’Ajuntament fa un autèntic esforç econòmic i, tot i que els serveis sanitaris són competència de la Generalitat, avança aquests diners per tal que el nou equipament sigui una realitat el més aviat possible i els masquefins i masquefines puguin gaudir d’una vegada per totes d’una atenció sanitària de qualitat.

A més, el Consistori aportarà uns altres 200.000 euros per completar el projecte i construir, en la planta soterrani del nou edifici assistencial, un aparcament amb capacitat per a 48 places.
Amb el finançament resol i el projecte ja redactat des de fa temps, l’inici de les obres del nou Centre d’Atenció Primària és imminent. El nou centre assistencial es farà al pati de l’actual institut, la SES Masquefa. El projecte preveu la construcció d’un edifici de planta única, de manera que tots els serveis assistencials se situaran en planta baixa i facilitaran l’accés a la gent gran i a les persones amb mobilitat reduïda.

El nou edifici destaca també per la seva modernitat i funcionalitat, l’estalvi energètic, que permetrà reduir els costos dels subministraments, o la seva integració en l’entorn, ja que mantindrà un diàleg coherent amb l’arquitectura i l’estètica de l’emblemàtica Fàbrica Rogelio Rojo.

El projecte l’ha redactat el despatx Sierra Calleja Arquitectes SL, guanyador del concurs d’idees que va convocar l’Ajuntament i al qual es van presentar una quarantena d’equips.

L’entrada en funcionament d’aquest nou equipament ha de traduir-se en la solució definitiva a les mancances en l’atenció mèdica a Masquefa. L’Ajuntament ja va fer un altre esforç econòmic i va ampliar l’actual consultori del carrer de les Escoles com a mesura provisional en espera del nou CAP, una actuació que va costar 93.000 euros. Aquesta ampliació es destinarà a equipament municipal una vegada entri en funcionament el nou CAP.

A punt de començar les obres del nou institut
Les del nou CAP no són les úniques obres que s’iniciaran properament a Masquefa. Aquest mateix mes de juny està previst que comencin els treballs de construcció del nou institut, que es farà a l’esplanada del costat del CRARC. L’obra compta amb un pressupost de 5.200.000 euros. El nou edifici de la Secció d’Estudis Secundaris (SES) serà de quatre línies d’ESO i tindrà capacitat per a 480 alumnes de 12 a 16 anys. La previsió és que en el futur ofereixi també estudis de batxillerat als estudiants de 16 a 18 anys. Està previst que el nou institut pugui obrir portes el curs 2011-2012.