Més de 30 voluntaris han participat en el 2n taller sobre mobilitat activa de les persones grans celebrat el 8 de maig. L’objectiu ha estat testejar els camins de Masquefa que connecten amb els barris i La Beguda amb l’objectiu d’avaluar-los i planificar les futures millores.
El projecte ‘ELDERS’ avança amb el 2n taller de mobilitat activa de les persones grans que s’ha celebrat al CTC i als camins de Masquefa el 8 de maig. El conjunt de persones participants han testejat els camins seleccionats durant el 1r taller celebrat al març. Els veïns participants han representat a tots els nuclis de Masquefa, fet que ha permès treballar amb profunditat les necessitats de millora de les rutes seleccionades.
La sessió ha estat organitzada de manera que les persones voluntàries han pogut testejar els camins que conformen les següents rutes:
-Ruta 1: Masquefa – Can Parellada – La Beguda
-Ruta 2: Passera entre Can Quiseró i El Maset – Can Valls – Masquefa
-Ruta 3: Masquefa – Can Valls – Masquefa
-Ruta 4: Masquefa – Camí de les Vinyes – Església Romànica de Sant Pere – Masquefa
L’activitat pràctica sobre els camins ha permès identificar les necessitats, deficiències i punts de millora dels camins, així com detectar els espais on es podria ubicar el mobiliari urbà resultant del projecte.
Una vegada finalitzades les rutes, els participants van presentar els resultats en una sessió comunitària realitzada al CTC
Daniel Gutiérrez, 1r tinent d’alcaldia destaca que: “El projecte ELDERS permet participar de manera activa a la nostra gent gran en el disseny de l’entorn urbà i natural de Masquefa. ELDERS forma part de la New European Bauhaus, els resultats obtinguts al nostre municipi es transferiran a altres pobles i ciutats d’Europa. Els municipis petits, també som Europa”.
3r taller de co-disseny i cocreació
Durant el mes d’octubre se celebrarà el tercer taller del projecte ‘ELDERS’, que servirà perquè les persones voluntàries, conjuntament amb els estudiants de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya dissenyin el mobiliari que permetrà millorar els camins que enllacen els nuclis de Masquefa.
Fase final i test de les millores
Cap a finals de 2024 s’instal·larà el mobiliari resultant del taller de co-disseny i cocreació. Les persones participants i tots els veïns de Masquefa el podran testejar, provar i avaluar el seu funcionament. Si les proves són positives i es verifiquen els beneficis del nou mobiliari, aquest serà transferible a altres municipis d’Europa.
El projecte ‘ELDERS’
L’Ajuntament de Masquefa forma part del partenariat del projecte ELDERS, que en el marc del programa EIT Urban Mobility de la Unió Europea, estudia com millorar la mobilitat de les persones grans.
Conjuntament amb Carnet (cooperativa especialitzada en mobilitat) i IaaC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya) s’ha dissenyat ‘ELDERS’ que té com a objectiu millorar la mobilitat activa dins la xarxa de persones grans de Masquefa, fomentar la inclusió i millorar la condició física i mental, així com l’entorn construït. D’aquesta manera, el resultat del projecte serà la prova i millora de les rutes a peu del municipi mitjançant processos de participació i la implementació de nous elements urbans.
ELDERS està finançat pel programa de la Unió Europea EIT Urban Mobility que promou la transformació de la mobilitat per generar entorns més amables i habitables. El programa EIT s’emmarca en la iniciativa New European Bauhaus de la Comissió Europea, que té com a objectiu connectar el Pacte Verd Europeu amb els nostres entorns i experiències de vida.
ELDERS s’insereix en l’Agenda Urbana Local de Masquefa i s’alinea amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 (ciutats i comunitats sostenibles i resilients) de l’Agenda 2030.