Més de 30 persones voluntàries participen en el primer taller sobre mobilitat activa de les persones grans celebrat el 13 de març. S’han avaluat els camins que connecten Masquefa amb tots els barris, La Beguda i l’entorn natural

El projecte ‘ELDERS’ dona el tret de sortida amb el primer taller de mobilitat activa de les persones grans, que s’ha celebrat al CTC el 13 de març. El conjunt de persones participants han representat a tots els nuclis de Masquefa, fet que ha permès treballar de manera concreta la xarxa de camins urbans i rurals que enllacen tots els nuclis poblacionals de Masquefa.

La sessió ha estat organitzada de manera que les persones voluntàries han pogut treballar tres zones que abracen una part important del terme municipal:

-Zona Est: Masquefa, Can Parellada i La Beguda Alta
-Zona Sud: Masquefa, Can Valls, El Maset i Can Quiseró
-Zona Nord-Oest: Camins entre vinyes, bosc i patrimoni cultural

El treball sobre les tres zones ha permès determinar quines són les millors rutes, així com avaluar el seu estat de conservació, riscos, necessitats i possibles millores. Una vegada realitzat el treball per zones, s’han presentat els resultats al conjunt de persones voluntàries i s’ha obert un debat.

Daniel Gutiérrez, 1r tinent d’alcaldia destaca que: ‘ha estat una sessió excepcional on els protagonistes han estat les persones grans i la seva capacitat de fer aportacions per millorar el dia a dia de totes les persones que vivim a Masquefa’.

2n taller de mobilitat activa per a persones grans

El proper taller comunitari del projecte ‘ELDERS’ es farà el dimecres 8 de maig (pròximament s’obriran inscripcions) i servirà per posar a prova els camins escollits durant la primera sessió i fer l’avaluació dels mateixos sobre el terreny.

3r taller de co-disseny i cocreació

Durant el mes d’octubre se celebrarà el tercer taller del projecte ‘ELDERS’, que servirà perquè les persones voluntàries, conjuntament amb els estudiants de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya dissenyin el mobiliari que permetrà millorar els camins que enllacen els nuclis de Masquefa.

Fase final i test de les millores

Cap a finals de 2024 s’instal·larà el mobiliari resultant del taller de co-disseny i cocreació. Les persones participants i tots els veïns de Masquefa el podran testejar, provar i avaluar el seu funcionament. Si les proves són positives i es verifiquen els beneficis del nou mobiliari, aquest serà transferible a altres municipis d’Europa.

El projecte ‘ELDERS’

L’Ajuntament de Masquefa forma part del partenariat del projecte ELDERS, que en el marc del programa EIT Urban Mobility de la Unió Europea, estudia com millorar la mobilitat de les persones grans.

Conjuntament amb Carnet (cooperativa especialitzada en mobilitat) i IaaC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya) s’ha dissenyat ‘ELDERS’ que té com a objectiu millorar la mobilitat activa dins la xarxa de persones grans de Masquefa, fomentar la inclusió i millorar la condició física i mental, així com l’entorn construït. D’aquesta manera, el resultat del projecte serà la prova i millora de les rutes a peu del municipi mitjançant processos de participació i la implementació de nous elements urbans.

ELDERS és finançat pel programa de la Unió Europea EIT Urban Mobility que promou la transformació de la mobilitat per generar entorns més amables i habitables. El programa EIT s’emmarca en la iniciativa New European Bauhaus de la Comissió Europea, que té com a objectiu connectar el Pacte Verd Europeu amb els nostres entorns i experiències de vida.

ELDERS s’insereix en l’Agenda Urbana Local de Masquefa i s’alinea amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 (ciutats i comunitats sostenibles i resilients) de l’Agenda 2030.