L’Ajuntament de Masquefa ha estat distingit amb el Segell Infoparticip@ per la qualitat i transparència informativa de la pàgina web municipal (www.masquefa.cat). El de Masquefa és un dels 48 Ajuntaments dels 947 que hi ha a Catalunya que han obtingut aquest guardó (36 segells, 9 mencions i 3 reconeixements) en la seva primera convocatòria. De la comarca de l’Anoia també ha estat reconegut amb el Segell Infoparticip@ el web de l’Ajuntament de Vilanova del Camí.

Els premis Inforparticip@ són una iniciativa del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona creada per a millorar la transparència de la comunicació pública local. El lliurament dels guardons va tenir lloc dimarts al Palau de Pedralbes, en un acte que va reunir representants dels 48 Ajuntaments, i que va ser presidit per la Vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, i el Rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ferran Sancho. També hi va intervenir Amparo Moreno Sardà, Catedràtica emèrita i directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB.

L’alcalde, Xavier Boquete, va recollir el Segell Infoparticip@ a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local en representació de l’Ajuntament de Masquefa. Va estar acompanyat del regidor de Participació Ciutadana i Comunicació, Joan Carles Pérez.

Aquest segell vol ser un reconeixement als Ajuntaments que duen a terme bones pràctiques en transparència i comunicació en els webs municipals, i al mateix temps promoure-les entre la resta de corporacions. Aquestes bones pràctiques s’avaluen en el mapa infoparticip@ (www.mapainfoparticipa.com) a partir de 41 indicadors que responen a quatre preguntes bàsiques a les quals els ciutadans i ciutadanes tenen dret a tenir resposta: Qui són els representants polítics?, Com gestionen els recursos col·lectius? Com informen de la gestió dels recursos col·lectius? I Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana en el control democràtic?

El web de l’Ajuntament de Masquefa ha aconseguit una puntuació del 87,80% en el compliment d’aquests indicadors, després de la segona onada d’anàlisi dels webs municipals fetes pels promotors del segell. Els consistoris amb més d’un 75% dels indicadors complerts reben el Segell Infoparticipa.

La concessió d’aquest segell és per a l’Ajuntament de Masquefa un estímul i un punt de partida per a continuar millorant el web municipal i convertir-lo en una eina transparent, oberta, que doni compte de la gestió municipal i dels recursos públics, i que afavoreixi la participació dels vilatans.

A més del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, en el projecte Infoparticip@ també hi participen investigadors d’unes altres vuit universitats d’arreu de l’estat, entre aquestes la de Vic. Un consell certificador, presidit pel Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joan Canyada, i integrat per representants del món acadèmic i del periodisme, d’entitats municipals i de la societat civil, garanteix l’objectivitat de les avaluacions.