Els Pixafocs i Gagaespurnes de Masquefa van ser una de les més de 400 colles de diables que dissabte van participar en una gran concentració a Berga per reivindicar la cultura del foc pròpia dels Països Catalans i part de la mediterrània.
 
Més de 10.000 persones van recórrer els carrers de la ciutat de la Patum, la festa del foc per excel·lència, per protestar davant d’una nova normativa de la Unió Europea sobre l’ús de material pirotècnic que, en cas d’aplicar-se, podria comportar “la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc”, una tradició amb més de 800 anys d’història a casa nostra, segons que van explicar els organitzadors, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
 
Amb aquest acte festiu i reivindicatiu, les colles van demanar al Govern central que garanteixi que aquesta nova normativa, que s’aplicarà a partir del 2010, no acabi afectant les festes tradicionals catalanes.
 
Campanya de suport
Amb aquest mateix objectiu, els grups de cultura popular i tradicional amb foc han iniciat una campanya de recollida de signatures a la qual s’han adherit els diables de Masquefa. La campanya s’adreça a entitats i associacions i s’acompanya d’un manifest. Totes les entitats que vulguin donar suport a la iniciativa poden recollir el manifest a les dependències de l’Ajuntament de Masquefa (C/Major, 93).
 
 Missatge tranquil·litzador
D’altra banda, la Secretària per a la Unió Europea i delegada del Govern davant la UE, Anna Terrón, va garantir dimarts que la directiva europea “no afectarà” a festes tradicionals catalanes. Segons Terrón la directiva preveu “excepcions” en casos de festes tradicionals, i es podrà aplicar “de forma flexible” perquè aquestes celebracions en quedin al marge.