Embargada encara per l’emoció dels actes de clausura de la Ciutat Gegantera celebrats tot just dissabte passat, la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa ja prepara les maletes per marxar a Brussel·les. I és que aquest cap de setmana, 20 i 21 d’abril, participarà a la capital belga en una mostra internacional de la cultura popular catalana que, amb el títol ‘Coneixent Catalunya’, organitzen la Generalitat i les Joventuts Dansaires de Brussel·les. La colla hi representarà el fet geganter, una de les manifestacions populars més lligades al nostre país i la seva idiosincràsia.

Els deu integrants de la colla que es desplaçaran a Bèlgica, sis geganters i quatre músics, protagonitzaran dissabte i diumenge dues cercaviles pels carrers de la ciutat, on tindran l’honor de fer ballar els gegants de Catalunya, el Treball i la Cultura, acompanyats d’una colla local.

La mostra comptarà també amb la participació de la Cobla de Sant Jordi de Barcelona, l’Esbart de Rubí, el grup tradicional Sol i Serena, la companyia La Carrau i els filibusters de Vilanova i la Geltrú.

També aquest cap de setmana –concretament diumenge- els petits de la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa seran a Cabrils per participar en una trobada nacional d’escoles catalanes que tenen gegantons.

Emotius actes de clausura
Les dues sortides arriben després que, dissabte passat, la colla celebrés la clausura de la Ciutat Gegantera. Ho va fer amb la companyia de diverses colles anoienques –la celebració es va fer coincidir amb la tretzena Trobada Comarcal anual- i amb el caliu dels masquefins i anoiencs que no van voler perdre’s l’oportunitat de veure ballar per última vegada a Masquefa els gegants de Catalunya, el Treball i la Cultura.

L’acció va començar ben d’hora, amb unes matines que van recórrer els carrers de la vila. Grallers i tabalers d’arreu de la comarca van fer sonar amb força els seus instruments i van ajudar els més mandrosos a treure’s la son de les orelles. Els músics van poder refrescar-se i agafar forces amb les begudes que els van proporcionar gratuïtament alguns bars col·laboradors al llarg de les gairebé cinc hores de passejada.

També al matí els més petits van poder gaudir de diversos jocs gegants a la Sala Polivalent, en una activitat que va tenir la col·laboració de les escoles El Turó, Font del Roure i Masquefa II, i de l’institut.

Ja a la tarda, i després d’una plantada de gegants i bastoners al jardí del CTC, la cercavila va iniciar el seu recorregut des del Monument a la Ciutat Gegantera fins a la plaça de l’Estació. Allà, l’actuació del grup infantil de la Colla de Ball de Bastons de Masquefa va donar pas a una mostra de balls dels gegants de la comarca.

L’espectacle el va obrir la colla de Capellades, l’altra localitat anoienca que ha estat Ciutat Gegantera, amb el Ball Nou. I el va tancar la colla masquefina amb una doble actuació: els petits van fer ballar la peça ‘Peuets de gegant’ als gegantons de Catalunya, en Pau i n’Alegria, i els grans van fer dansar el ‘Ball d’Aniversari’ al Treball i la Cultura per última vegada a casa nostra. La cirereta la va posar un ball conjunt de tots els gegants.

Durant l’acte la Colla també va voler agrair la col·laboració de totes les entitats, persones i administracions que han fet possible la celebració de la Ciutat Gegantera.

Els actes de clausura de la Ciutat Gegantera van tancar-se amb un correfoc a càrrec de la colla infantil de la Colla de Diables Pixafocs i Cagaspurnes de Masquefa.