La Colla de Geganters i Grallers de Masquefa celebrarà, el dissabte 27 d’octubre, el vintè aniversari amb una gran festa a la qual s’han convidat totes les colles d’arreu de Catalunya que han participat en celebracions al municipi en aquestes dues dècades, més de setanta.

 Amb aquesta diada es vol retre homenatge als gegants de Masquefa, l’Isidre i la Magdalena, i a totes aquelles persones que durant aquests vints anys han fet possible l’activitat de la colla, especialment les que avui ja no estan entre nosaltres. A més, la iniciativa vol contribuir a promocionar i difondre la cultura popular del món dels geganters.

La jornada festiva començarà a les 9 del matí amb la tradicional plantada dels gegants de totes les colles. Posteriorment es farà un esmorzar i una gimcana relacionada amb el món geganter, la qual comptarà amb la col·laboració de les escoles i les entitats de Masquefa. També hi ha previstos diversos tallers i jocs infantils, així com un dinar de germanor al recinte Rogelio Rojo.

 Per a la tarda s’han organitzat dues cercaviles, que inclouran la desfilada i els balls de tots els gegants i colles, i un emotiu homenatge als companys difunts de la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa

D’altres activitats programades són una ballada conjunta de totes les colles i un sopar de germanor obert a tothom. L’endemà, diumenge, s’oficiarà una missa i es farà la tradicional ofrena floral a la Mare de Déu de Montserrat.

Masquefa va estrenar la parella de gegants, batejats amb el nom dels patrons de la vila, per la festa de Sant Joan de l’any 1987. La junta de l’Alzinar, Societat Recreativa i Cultural en va proposar la creació i un grup de vilatans voluntaris es van encarregar de fer-la possible. La parella de gegants la va crear l’artesà Antoni Mujà en el seu taller de Cardona.

L’Isidre i la Magdalena són dos dels grans protagonistes de la Festa Major Petita, La Festa Major i la Festa del Raïm de Masquefa, i han participat en celebracions de nombroses localitats catalanes. Han ballat a la Festa de la Mercè, a la trobada de gegants de Catalunya, a la Festa de la Cultura i les Tradicions de Barcelona i a la Marató de TV3.

Habitualment desfilen acompanyats dels geganters i els grallers, així com de quatre capgrossos i un gegantó. Els gegants de Masquefa dansen al compàs del seu ball propi, el vals composat pel mestre Josep Maria Balart, director de la Coral l’Alzinar.