A diferència del que sol passar, la pluja no va fer aquest any la guitza a la Festa Major Petita de Sant Isidre. El bon temps es va convertir en l’aliat perfecte d’una celebració que va fer sortir els masquefins al carrer per participar activament de l’àmplia agenda d’activitats organitzada per la regidoria de Cultura, amb la col·laboració de les entitats, en honor al patró de la vila.
Les novetats debuten amb èxit
La programació –que es va estendre al llarg de cinc dies, de dimecres a diumenge- va combinar els actes tradicionals amb algunes novetats que li van aportar aire fresc. Entre aquestes va destacar especialment l’espectacular concert que Amazing Gospel va protagonitzar diumenge i que va tancar la festa. Emmarcada en el cicle de concerts en directe ‘Masquefa sona bé’, l’actuació va omplir fins a vessar la Sala Polivalent. El públic es va entregar als setanta cantaires que van enfilar-se a l’escenari –en una posada en escena que posava la pell de gallina- i no va deixar de cantar, ballar i aplaudir al llarg de tot el concert. La formació, integrada per cantaires del Baix Llobregat i l’Anoia, destina els diners de les actuacions a ONGs i associacions amb fins socials.
També diumenge els masquefins van gaudir d’una altra de les novetats: la jornada de portes obertes al Centre d’Interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo, la qual va registrar un degoteig constant de visitants que van voler recordar, o descobrir, la història de la fàbrica. La història va ser també la protagonista d’un altre dels nous actes del programa: la xerrada sobre el Castell de Masquefa que Andrea Velàzquez va oferir a la Biblioteca, en el marc del cicle Cafès amb Història.
Encara en el capítol de novetats, els més petits i els seus familiars van poder pujar dissabte en un original trenet que els va passejar pels carrers de la vila. El Sant Isidre 2014 també va acollir l’exposició de les fotografies que es van presentar al concurs ‘FotoFlash’ organitzat pel Club Excursionista Anoia pel cinquè Duatló Vila de Masquefa, durant la qual es van donar a conèixer els guanyadors. A més, la Coral l’Alzinar va oferir la seva tradicional cantada de caramelles –ajornada per Pasqua a causa del canvi de director-, acompanyada de la Colla de Balls de Bastons.
També per primera vegada el Sopar de Faves es va amenitzar amb un original espectacle de màgia i humor. Els irònics gags de Fèlix Brunet i els seus increïbles trucs van deixar bocabadats els assistents.
Els actes tradicionals, una aposta segura
Precisament el Sopar de Faves i el lliurament de les Faves d’Argent que organitza l’Alzinar van centrar els actes més tradicionals de la Festa de Sant Isidre. Fins a 220 comensals van reunir-se a la plaça de l’Estació per llepar-se els dits amb les delicioses faves cuinades per les faveres Maria José Arango i Dolors Arnau. Ja a les postres es va fer l’emotiu lliurament de les Faves d’Argent, els guardons amb què cada any es distingeixen dos masquefins que han destacat per la seva dedicació altruista en benefici de la vila. Aquest any els guardonats van ser Antonio Parera i Cabestany i Pepe Pérez Ortín, per la seva incansable labor en els àmbits esportiu i cultural.
Antonio Parera va participar en la creació de l’equip d’handbol de Masquefa, va entrenar un grup de joves per jugar al futbol sala, va col·laborar amb la Societat de Caçadors l’Esquirol, va ser a l’Alzinar des de la seva creació, i va donar a conèixer Masquefa arreu mitjançant la figura de la pubilla. També és membre de la Coraleta, del Consell Parroquial i de la Coral de l’Alzinar. Pepe Pérez va ser bastoner i va formar part durant molts anys de la Colla de Ball de Bastons en les seves diferents etapes, i també va estar vinculat al Club Patí Masquefa, del qual va ser entrenador. També es conegut perquè impartia cursos de natació.
La tradició també va ser l’ingredient principal de la multitudinària cercavila de dissabte, encapçalada per la Colla de Gegants i Grallers de Masquefa, la Colla de Ball de Bastons, i els diables i tabals dels Pixafocs i Cagaspurnes, a més del temible Drac Bufut. Aquest any la cercavila va comptar amb una nombrosa participació de colles convidades -les de Badia del Vallès, Vilanova del Camí, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet, les Borges Blanques, Palamós, la Seu d’Urgell, i el Bastó de Sarrià- que, després de la desfilada pels carrers, van desembocar a la plaça de l’Estació per regalar-nos els seus balls. Entre aquests va destacar el Ball Nou que van dansar conjuntament les colles de Masquefa i Palamós, ja que ambdues han estat Ciutat Gegantera. La Colla de Ball de Bastons local va batejar i apadrinar diversos bastoners.
D’altra banda, també van tornar a demostrar el seu gran poder de convocatòria el ball de dissabte amb el Grup Choffers –que va incloure l’esperat Ball de la Garlanda- i el doble ofici de missa en honor a Sant Isidre.
Altres clàssics com els correfocs –el de la colla infantil, divendres, i el de la colla d’adults, dissabte-van encendre la festa amb l’espectacle de foc i soroll dels Pixafocs i Cagaspurnes. Els diables van avisar-nos que ja ens podem anar calçant, perquè aquest any celebren el vintè aniversari i en preparen una de grossa.
Un programa per a totes les edats
Sant Isidre no va oblidar-se dels infants i els joves. Els més petits van gaudir de dos espectacles d’animació -un a càrrec de Més Tumàcat, i un altre amb Vatua d’Olla-, així com del parc d’inflables que diumenge es va instal·lar al jardí de la Rojo. I els joves van ballar fins a no poder més en el Corcert Jove de divendres, un dels plats forts d’aquest Sant Isidre. El contundent directe i les lletres punyents dels Mamá Patxanga van donar pas a l’actuació de la mítica Orquestra Mitjanit, una formació que va entusiasmar amb les seves treballades versions dels millors temes del moment.
També els esports van ser fidels a la cita amb el patró de Masquefa. El camp de futbol va acollir la fase decisiva de la Lliga d’Hivern de Futbol 7 que organitza l’Espardenya, amb la gran final i el partit per al tercer i quart lloc. I, a més, vam gaudir dels campionats de tir al plat i de petanca organitzats pels dos clubs locals. La Biblioteca va sumar-se a la festa amb una sessió del Club de Lectura.