El procés participatiu endegat per l’Ajuntament per escometre la necessària remodelació de la Plaça Josep Maria Vila, coneguda popularment com la Plaça de l’Estació, continua avançant. Una vegada finalitzat el període en què tothom qui va voler va poder presentar la seva proposta de remodelació, dijous passat es va fer al Centre Tecnològic Comunitari una reunió participativa amb vilatans, entitats i col·lectius per debatre les propostes presentades i recollir les diferents aportacions dels assistents.

Durant el taller els assistents es van dividir aleatòriament en cinc grups de treball formats per cinc persones cadascun. Tots ells van poder donar les seves opinions sobre cinc plafons temàtics que s’havien dissenyat d’acord amb les diverses propostes de remodelació que s’havien rebut durant el termini de lliurament. En concret, els plafons abordaven diferents qüestions relacionades amb la plaça i la seva reforma, com ara l’accessibilitat d’aquest cèntric i emblemàtic espai, els possibles usos que pot acollir, els elements patrimonials que el configuren, la seguretat de la plaça i el parc infantil, i un darrer plafó pensat per a recollir altres aportacions dels assistents.

Guiada per tècnics de GestaltDo, empresa especialitzada en processos de participació, i pel tècnic de participació de l’Ajuntament, la sessió va ser molt dinàmica i participativa i va permetre recopilar un bon nombre d’opinions i suggeriments respecte a la remodelació de la Plaça Josep Maria Vila. Com a denominador comú, la gran majoria de les intervencions van coincidir a posar l’accent en la necessitat de millorar l’accessibilitat de la plaça i el seu entorn i garantir-hi la seguretat, mantenint-ne, al mateix temps, la seva essència i simbolisme.

A l’inici de la sessió, l’arquitecte municipal també va informar de la necessitat de reformar la plaça a causa del mal estat d’un col·lector d’aigües residuals i pluvials que la travessa de banda a banda en diagonal. Es tracta d’una canonada molt antiga que pateix fuites d’aigua que afecten fins i tot el soterrani de l’edifici de l’Alzinar i que, per tant, fa imprescindible portar-hi a terme una actuació de manera prioritària. També va fer referència a l’existència de barreres arquitectòniques que dificulten l’accessibilitat, i a la necessitat de millorar la seguretat en la zona dels accessos a l’andana del tren.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament va endegar aquest procés de participació vinculant per tal de dur a terme una segona fase de la remodelació de la plaça, que ja es va reformar, en una primera fase, per poder estrenar-la per la Festa Major. L’objectiu és potenciar la plaça com a centre neuràlgic del municipi.

El 4 de desembre, votació popular de les propostes
Amb les propostes rebudes, i les aportacions que es van fer en el taller de dijous, els tècnics municipals elaboraran ara dos o tres dissenys realitzables i assumibles, els quals se sotmetran a votació popular en un acte que tindrà lloc el 4 de desembre, a 2/4 de 8 de la tarda, al Casal d’Avis. L’Ajuntament anima tothom a participar-hi.