Masquefa ha inaugurat avui, dimarts, la tercera edició de Fira Futur, una iniciativa organitzada per l’Ajuntament per ajudar els joves a l’hora de prendre una decisió tan important com decidir el seu futur formatiu i professional.
 
La fira, que s’allargarà fins divendres, 6 de març, mostra als joves que han acabat o deixat l’ESO els diferents recursos educatius i laborals que existeixen en el territori.
 
L’acte inaugural ha tingut lloc a la sala d’actes del nou Centre Tecnològic Comunitari (CTC) i ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Masquefa i president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, la cap del Servei de suport municipal de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Roser Roca, i l’inspector dels Serveis Territorials d’Educació al Baix Llobregat-Anoia, Ramon Ferrer. A la inauguració hi han assistit representants polítics locals i comarcals, professionals de l’orientació, tècnics municipals de diversos ajuntaments i professors, així com la vintena d’expositors que aquest any participen a Fira Futur.
 
Fira Futur creua fronteres
La representant de la Diputació de Barcelona, administració que col·labora en la iniciativa, ha destacat “l’esforç” organitzatiu que fa l’Ajuntament per dur a terme una iniciativa d’aquestes característiques. Roser Roca també ha recordat que, en aquesta edició, Fira Futur “fa un salt endavant”, ja que s’hi ha implicat la Xarxa TET Anoia Sud. Aquesta xarxa està integrada per tots els agents que intervenen en el procés de transició de l’escola a la feina dels municipis de Piera, Masquefa, Capellades, Hostalets de Pierola, Cabrera d’Anoia, la Pobla de Claramunt, Vallbona d’Anoia i la Torre de Claramunt.
 
Per la seva banda, Ramon Ferrer ha destacat la importància d’iniciatives com Fira Futur per contribuir a reduir el fracàs escolar a Catalunya. L’inspector dels Serveis Territorials d’Educació al Baix Llobregat-Anoia ha explicat que el nostre país registra unes xifres de fracàs escolar superiors als principals països europeus.
 
Finalment, Xavier Boquete ha volgut destacar el fet que Fira Futur traspassa les fronteres “de la divisió administrativa de la comarca de l’Anoia”. En aquest sentit, l’alcalde de Masquefa i president del Consell Comarcal ha recordat que a la mostra masquefina s’hi pot conèixer l’oferta formativa i professional d’un territori que inclou l’Anoia però també d’altres comarques veïnes on els masquefins i masquefines poden anar a estudiar o treballar.
 
La inauguració de Fira Futur ha comptat també amb tres ponències. D’una banda, la tècnica d’Educació de l’Ajuntament de Masquefa i cap de l’Àrea de Serveis Personals, Lourdes Bosch, ha explicat les funcions de la Xarxa TET Anoia Sud, que es va constituir el desembre passat amb l’objectiu que els vuit municipis que l’integren uneixin esforços per potenciar els recursos i serveis del territori que faciliten la transició dels joves de l’educació al món laboral.
 
D’altra banda, la tècnica TET de l’Ajuntament masquefí, Carol Villanova, ha informat de les principals actuacions que s’han dut a terme en el marc del Pla Local Transició Escola Treball 2008, entre les quals destaquen la creació del servei municipal de reforç escolar i tècniques d’estudis i la posada en marxa de l’Observatori de centres escolar, entre moltes d’altres.
 
Especialment aplaudida ha estat la conferència de Marius Martínez, reconegut expert en la matèria. Martínez és professor titular d’orientació a la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
Comencen les visites de centres educatius
Després de la inauguració de dimarts, Fira Futur iniciarà dimecres, 5 de març, les visites concertades de centres educatius. Visitaran la mostra fins a 335 estudiants i professionals de set centres, concretament l’IES Balmes, la SES Vallbona, l’Escola de Viticultura, l’IES Molí de la Vila, l’IES Sant Esteve, l’IES Guinovarda i la SES Masquefa.
 
A Fira Futur hi podran conèixer les sortides educatives i laborals a les quals es pot accedir una vegada s’ha acabat o deixat l’ESO. Aquest any gairebé participen en la fira gairebé una vintena de centres de formació diversa (entre instituts, serveis d’ocupació, universitats i acadèmies, entre d’altres).
 
Divendres Fira Futur obrirà portes a tots els joves i els seus familiars en general. L’any passat, entre les visites concertades de centres educatius i les de públic en general, van passar per la fira més de 400 persones, xifra que els organitzadors preveuen superar en aquesta tercera edició.
 
Portes obertes a tots els centres educatius
També divendres es farà una jornada de portes obertes a tots els centres educatius de Masquefa perquè els vilatans i vilatanes puguin conèixer les instal·lacions i el servei que ofereixen.
 
L’horari serà el següent:
. Escola Bressol Municipal Francesc Mata i Sanghés (C/Major, s/n, La Beguda Alta): de 17h a 19h
. Escola Bressol Municipal La Baldufa (C/Rogelio Rojo, 30, Masquefa): de 17h a 19h
. Espai de Joc Infantil (C/ Pujades, 1, Masquefa): de 15h a 17h
. CEIP Font del Roure (C/ Leònie Mirapeix, 1, Masquefa): de 17h a 19h
. CEIP El Turó (C/ Santa Clara, 30, Masquefa): de 17h a 19h
. CEIP Francesc Mata i Sanghés (C/ Mn. Cinto Verdaguer, 50, La Beguda): de 17h a 19h
 
La Setmana de l’Escola a la Feina
Fira Futur s’emmarca en una iniciativa més àmplia, la Setmana de l’Escola a la Feina, la qual també té com a objectiu mostrar als joves els recursos educatius i laborals existents en el territori. Així, des de dilluns i fins divendres es faran diverses xerrades per als alumnes i els seus familiars sobre les propostes formatives i professionals a les quals poden accedir, així com també tallers d’orientació laboral.