La cinquena edició de Fira Futur, que va tenir lloc del 16 al 18 de març a Masquefa, va tornar a demostrar que és una eina molt eficaç per ajudar els joves a l’hora de prendre una decisió important en les seves vides: el seu futur formatiu o professional. El gran aparador que és aquesta fira els va mostrar les diverses opcions que tenen en el territori d’influència de l’Anoia Sud per a continuar els seus estudis o per iniciar el seu camí en el món laboral.

Però, per segon any consecutiu, Fira Futur va fer un pas més enllà i, davant l’actual situació econòmica, va omplir també el seu aparador d’ofertes formatives i laborals per a totes aquelles persones que, indiferentment de la seva edat, aposten per la formació continuada per a millorar el seu lloc de treball o trobar feina. De fet, el certamen va incrementar notablement la presència d’aquest públic, que va sumar-se als gairebé 400 escolars que van visitar el saló.

A Fira Futur estudiants i públic en general van poder ‘tocar’ i visualitzar les opcions formatives de les quals disposen. I el que encara és més important: van establir contacte amb els centres formatius que els interessen. També es van poder fer una idea exacta de com són les professions que els atrauen.

A la Sala Polivalent hi van posar estands una vintena de centres, entre instituts, universitats, acadèmies, serveis d’ocupació i cossos de seguretat. Van ser-hi Olga Difusió, l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps d’Igualada, l’Escola d’Enginyeria d’Igualada, l’Institut Joan Oró de Martorell, el Centre d’Ensenyament CEPEQ, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Barcelona, l’Escola Pia, CFA Martorell, la Xarxa TET Anoia Sud, l’ institut de Sant Esteve Sesrovires, els instituts Milà i Fontanals i Joan Mercader d’Igualada, l’institut Guinovarda de Piera, l’Escola Oficinal d’Idiomes, el punt d’informació de cursos d’idiomes a l’estranger ILCO, Ràdio Masquefa, el Consell Comarcal de l’Anoia, els Mossos d’Esquadra i l’exèrcit.

Aquest any van passar pel saló estudiants del centre Divina Pastora de Capellades, l’institut Guinovarda i els PQPI de Piera, l’institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí, les seccions d’institut de Vallbona i Masquefa, l’institut Molí de la Vila de Capellades, estudiants dels cursos de les proves d’accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà i de Grau Superior de Masquefa i alumnes del curs Dona’t una oportunitat de Masquefa.

A més de conèixer les ofertes els estudiants i el públic en general van comptar amb el suport d’orientadors d’ajuntaments de la Xarxa TET Anoia Sud. Aquests professionals els van atendre de manera personalitzada i els van ajudar a aclarir consultes i dubtes. També els van ser de gran ajut les demostracions pràctiques que van oferir dos centres d’estètica i bellesa i de maquillatge i perruqueria, una de les novetats de la fira, introduïda amb la intenció que els visitants poguessin palpar les professions.

Fira Futur va abaixar el teló amb la satisfacció d’haver aconseguit que el públic hi trobés tot allò que hi buscava, tal i com es desprèn de les enquestes de valoració fetes pels organitzadors. La fira s’emmarca en una iniciativa més àmplia, La Setmana de l’Escola a la Feina, que durant set dies va oferir diversos tallers i xerrades en l’àmbit de l’orientació.
 

Una feina en xarxa i continuada durant tot l’any

La Setmana de l’Escola a la Feina i Fira Futur les organitza l’Ajuntament de Masquefa amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col•laboració de la Generalitat. Ambdues iniciatives són possibles gràcies als esforços conjunts de la Xarxa TET Anoia Sud, integrada per tots els agents que intervenen en el procés de transició de l’escola al món del treball de Masquefa, Piera, Capellades, els Hostalets de Pierola, Cabrera d’Anoia, la Pobla de Claramunt, Vallbona d’Anoia i la Torre de Claramunt.

De fet, La Setmana de l’Escola a la Feina i Fira Futur són un exemple més de la feina que aquesta xarxa fa conjuntament al llarg de tot l’any. Així ho van destacar en la inauguració de la fira l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, el coordinador de l’àrea d’Educació de la Diputació, Josep Comas, i l’inspector dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat, Xavier Gil. Tots tres van subratllar la importància que té la formació continuada al llarg de la vida, tant per a joves com per a adults, i especialment en aquests temps de dificultats econòmiques. També van posar l’accent en el fet que la Setmana de l’Escola a la Feina i Fira Futur són resultat d’aquest “treball en xarxa i continuat”, i “de la implicació i la cooperació de les administracions”.

Les ponències que van seguir a la inauguració, a càrrec de tutors i tècnics d’Educació i Formació dels ajuntaments de Masquefa, Piera i Capellades, van evidenciar que aquestes paraules s’han traduït en fets, ja que es van presentar alguns dels projectes que la Xarxa TET Anoia Sud ha dut a terme aquest any i que han permès oferir en aquest territori una formació post obligatòria que fins ara no hi existia.

Entre aquesta formació destaquen els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) d’administració i jardineria que s’han fet a Piera, la formació ocupacional en administració i monitors en el lleure feta a Masquefa i Piera, i les proves d’accés a Cicles Formatius de Grau Mig que ofereixen Capellades i Masquefa.

Aquesta formació compta amb el finançament dels ajuntaments, la Diputació i la Generalitat, a més del Fons Social Europeu en el cas de la formació ocupacional.