Davant el projecte de la Generalitat d’ampliar l’abocador de Can Mata, els quatre municipis que en resultarien afectats han decidit sumar esforços per defensar els interessos dels vilatans i vilatanes i trobar una solució beneficiosa per al territori. Així, els ajuntaments dels Hostalets de Pierola, Piera, Masquefa i Esparreguera han consensuat un document amb quatre reclamacions.
D’una banda, demanen al Conseller de Medi Ambient de la Generalitat i a la gerència de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que “fixi una data definitiva per al tancament del dipòsit controlat de Can Mata” o, en el seu cas, “faci arribar als ajuntaments afectats un compromís ferm de desmantellament gradual de les activitats”.
D’altra banda, insten la Generalitat i l’ARC a que “en el proper Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals no es prevegi en els termes municipals dels Hostalets de Pierola, Piera, Masquefa i Esparreguera, cap nova instal·lació o ampliació destinada a dipòsits controlats i/o tractament de residus”.
En tercer lloc, els ajuntaments exigeixen “les compensacions econòmiques que siguin necessàries per tal de fer front als greuges i afectació al medi ambient dels pobles dels Hostalets de Pierola, Piera, Masquefa i Esparreguera en relació a l’activitat de gestió de residus de l’abocador de Can Mata pels propers anys”.
Finalment, demanen al Govern català que “millori la carretera B-231 fent-la transitable pel volum de vehicles que es preveuen” i que també “prevegi la resta d’infraestructures vàries necessàries d’accés a les instal·lacions de l’abocador”.
 La Generalitat preveu ampliar Can Mata de manera que s’hi puguin abocar 3,6 milions de tones més de residus. El projecte proposa incrementar l’abocador en 4 hectàrees més, i també abocar entre 5 i 10 metres més d’escombraries sobre les 11 hectàrees que ocupa actualment.
 
El conveni amb l’abocador no obliga l’Ajuntament a res
L’alcalde de Masquefa ha volgut deixar clar que el conveni que l’Ajuntament va signar recentment amb l’empresa de l’abocador i la Generalitat de Catalunya no condiciona en absolut la posició del Consistori davant del projecte d’ampliació. Xavier Boquete recorda que el conveni “no obliga a res a l’Ajuntament, que pot emprendre totes les accions que consideri oportunes per defensar els interessos dels vilatans i vilatanes i del territori”.
El conveni estableix mesures per reduir l’impacte ambiental de l’abocador i també compensacions econòmiques per a Masquefa per les molèsties que ha hagut de suportar durant tots aquests anys a causa de l’abocador. L’Ajuntament no tenia cap notícia del projecte d’ampliació quan va signar l’acord amb l’empresa i la Generalitat. Boquete se sent “estafat i enganyat” perquè pocs dies després de la signatura es va fer públic el projecte d’ampliació. El conveni es va aprovar amb el vot favorable de tots els partits de l’Ajuntament de Masquefa: CiU i PP, al govern, i PSC, ERC i l’Entesa per Masquefa, a l’oposició.